Veliki povratak grupe „The Who“

Nedavno se desio još jedan veliki povratak na scenu. U pitanju je legendarna grupa "The Who", koja je u nedelju, 7. februara, svojim nastupom u poluvremenu spektakla, finala lige američkog fudbala, popularnog Super Bowl-a, praktično započela novu fazu u svom radu. Oni su imali dvanaest minuta da se predstave prepunom stadionu "Sun Life" u Majamiju (Florida), kao i brojnim gledaocima kraj malih ekrana, auditorijumu od nekih 190 miliona ljudi. Pravi broj da se privuče dovoljna pažnja. Momci su podsetili svet na neke od svojih najvećih hitova (set se sastojao od pesama "Pinball Wizard", "Baba O’Riley", "Who Are You", "See Me, Feel Me" i "Won’t Get Fooled Again"), a mišljenja o ovom mini-koncertu su podeljena. Čini se da svaki od ovih sto i kusur miliona ljudi koji su videli šou ima potpuno drugačija zapažanja.
Eminentni muzički časopis "Rolling Stone" donosi sasvim različite komentare svojih novinara, kao i čitalaca. Dok jedni tvrde da je to bio najbolji nastup u poluvremenu finala ikada, drugi kažu da je njihovo vreme definitivno prošlo i da je ovaj nastup zapravo bio mučenje njih samih, ali i publike. Ipak, svi su jednoglasni u pohvalama scenografije, kao i osvetljenja.
Podsećamo, "The Who" je engleski bend oformljen daleke 1964. godine. Odmah postaju prepoznatljivi po izuzetno energičnim živim nastupima, a prvi su počeli da uništavaju instrumente na sceni. U karijeri su prodali više od sto miliona ploča, a vlasnici su čak 27 singlova koji su ušli u prvih četrdeset i u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Državama. Takođe, imaju i 17 top deset albuma, što studijskih, što kompilacijskih i živih. Mnogi ih smatraju jednim od najboljih bendova svih vremena, a u Rokenrol kuću slavnih primljeni su 1990.
Nakon smrti bubnjara Kejta Muna (Keith Moon) 1978. godine, bend objavljuje još dva albuma i zatim se raspada 1983. Posle toga se okupljaju isključivo namenski, kako bi odradili određene nastupe i turneje. Tri preostala originalna člana 2000. dogovaraju se da snime novi materijal, ali ih u tome onemogućava smrt basiste Džona Entvistla (John Entwistle) 2002. godine. Ipak, dva preostala člana, pevač Rodžer Deltri (Roger Daltrey) i gitarista Pit Taunšend (Pete Townshend), nastavljaju s nastupima pod imenom "The Who", a 2006. uspevaju da objave i zasad poslednji studijski album – "Endless Wire", koji takođe uspeva da se probije u prvih deset i u Americi i u Britaniji.
Ovaj nastup u Majamiju trebalo je zapravo da bude najava novog albuma, koji se očekuje ove godine, kao i velike svetske turneje, odmah nakon toga. Videćemo da li će ovi podeljeni komentari obeshrabriti bend ili će nastaviti po planu.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.