U trendu

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Kao dečak i tinejdžer bavio se sportom, bio golman „Železničara“ i trkač na 100 metara. Prekretnicu u njegovom životu označilo je učešće na jednom nacionalnom amaterskom festivalu muzike, gde je osvojio drugo mesto.

Pre solo karijere, bio je član grupa „Mladi i lijepi“, „Ambasadori“, „Novi ambasadori“ i „Korni grupa“. Solo karijeru počeo je 1972. godine, nastupom na Šlageru sezone, gde je pesmom „Sinoć nisi bila tu“ osvojio nagradu za interpretaciju. Već 1973. godine učestvuje na pesmi Evrovizije, gde predstavlja našu zemlju, ali osvaja tek pretposlednje mesto. Pesma „Gori vatra“, sa kojom je nastupio, ipak je postala veliki hit na domaćim prostorima.

Narednih nekoliko godina uglavnom nastupa na festivalima, a objavljuje i prve albume. Histerija lepšeg pola za ovim izvođačem nekoliko puta je izazivala prave incidente; pokušaji kordona policije da spreče upade Čolićevih obožavateljki često su bili neuspešni.

Već početkom osamdesetih godina Zdravko Čolić postao je najveća estradna zvezda u bivšoj Jugoslaviji, a to je ostao i do danas. Sarađivao je sa poznatim imenima domaće muzičke scene: Kornelijem Kovačem, Goranom Bregovićem, Đorđem Balaševićem, Borom Đorđevićem i drugima.

Sa Goranom Bregovićem je osnovao jednu od prvih privatnih izdavačkih kuća u Jugoslaviji – „Kamrad“. Početkom 1987. godine, uhapšen je zbog kupovine deviza na crno, što je izazvalo pravi incident.

Kada je počeo rat na ovim prostorima, preselio se u Beograd, gde živi i danas. Povremeno održava koncerte koji su uvek unapred rasprodati. Imao je nekoliko velikih nastupa na beogradskoj Marakani pred punim stadionom: prvi od tih nastupa bio je 1978. godine, a poslednji 2002. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.