Google doodle posvećen Praškom astronomskom satu

Današnji Google doodle je posvećen Praškom astronomskom satu, najstarijem satu te vrste na svetu koji još uvek radi.

Foto: HebiPics/Pixabay.com

Foto: HebiPics/Pixabay.com

Jedno od najvećih blaga grada, „Pražsky orloj“, na Staroj gradskoj većnici već 605 godina oduševljava hiljade turista.

Izradili su ga 1410. godine sajdžija Mikulašu od Kadana i Jan Sindel, profesor matematike i astronomije na Univerzitetu Čarls, a oko 1490. dodat je i kalendar, dok su u 17. veku pokretne skulptire, a likovi 12 apostola datiraju iz 1865-1866. godine.

Za brojne turiste posebno je atraktivna „predstava“ koja je na rasporedu svakog punog sata, kada apostoli „izlaze“, zajedno sa kosturom koji zvoni, Turčinom koji odmahuje glavom, bogatom škrticom i taštinom koja se posmatra u ogledalu.

Predstava se svaki put završava na isti način, zlatnim petlom i zvonjavom zvona.

Uz sat se vezuju i dve legende: prema jednoj, gradski oci su nakon završetka rada oslepeli časovničara Hanuša kako ne bi više mogao napraviti slično remek delo, a prema drugoj grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju.

Za vreme Drugog svetskog rata sat su nacisti gotovo uništili. Zahvaljujući naporima građana Praga najvažniji delovi su sačuvani. Postepeno je obnavljan do 1948, a 1979. je očišćen i saniran.

Kao rođendansku čestitku Google je najstariji funkcionalni sat na svetu smestio u jedno od svoja dva slova „o“, zajedno sa svim pripadajućim detaljima i vezama na tekstove posvećene Praškom satu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar