Ima nade za nastavak serije „Vil i Grejs”

Kada je krajem septembra, u jeku kampanje za novog američkog predsednika, iznenada osvanula specijalna epizoda kultnog sitkoma „Vil i Grejs” – brojni obožavaoci bili su  u neverici.

Vesela četvorka – Vil Truman, Grejs Adler, Karen Voker i Džek Makfarland odnosno Erik Makormak, Debra Mesing, Megan Mulali i Šon Hejz – želela je da iznenadi gledaoce povratkom u desetominutnoj epizodi koja je prikazana onlajn i čija je glavna tema bila za koga glasati na predstojećim izborima: Hilari Klinton ili Donalda Trampa?

Dok su Vil i Grejl bili na strani Klintonove, Karen je bila za Trampa, a je Džek bio neodlučan. Tramp je bio više na udaru od Klintonove, pa je Džek odlučio da podrži kandidatkinju demokrata. Tako je epizoda završena sa 3:1 za Hilari.

Činilo se da Ameriku nije briga koga su producenti ove serije odabrali za svog predsednika, već što se njihov voljeni sitkom vratio posle deset godina. Još tada su počele priče o mogućem nastavku.

U intervjuu za „Holivud reporter”, glavni glumci složili su se da „nikada ne treba reći nikad i da je nastavak moguć”. U izjavi za „Entertejnment vikli”, Debra Mesing izrazila je želju da se serija dobije nastavak na Netfliksu ili Amazonu, jer bi, kako je rekla, „oni dozvolili neke rečenice i priču koja ne bi mogla tek tako da se pojavi na nacionalnoj televiziji”. Zato je, između ostalog, specijalna epizoda prikazana samo na Jutjubu.

Pare, pare, pare

Onda je kao bomba odjeknula informacija da je En-Bi-Si, televizija koja je od 1998. do 2006. godine premijerno emitovala epizode u Americi, u početnim pregovorima sa glumcima oko mogućeg nastavka priče koju je čitav svet preko noći zavoleo.

U planu je deset novih epizoda koje bi najverovatnije bile emitovane tokom sledeće godine ili početkom 2018. Međutim, niko od glavnih glumaca niti stvaralaca serije (Dejvid Kohan i Maks Mučnik) nije se oglasio ovih povodom. Mogući problem u pregovorima, kako navode američki mediji, mogu da budu plate glavnih glumaca. Kada je serija postala hit, a posebno u poslednjoj sezoni, plata glavne četvorke bila je 600.000 dolara po epizodi.

Za tadašnje uslove, to je bila velika cifra. Ipak, to je manja od one koje su tražili glumci iz „Prijatelja” koji nisu želeli da snimaju dok im plata po epizodi za poslednju sezonu nije bila milion dolara.

Njihovih 600 hiljada dolara, danas nije toliki bauk za televizije imajući u vidu da Kejli Kuoko, Džoni Galecki i Džim Parsons iz hit serije „Štreberi” danas zarađuju po milion dolara po epizodi. Mnogi im predviđaju gledanost koja će premašiti „Štrebere” što već nekoliko godina nijedna komedija nije uspela da ostvari, pa se zato ispalti uložiti veliki novac.

Zanimljivo je da „Vil i Grejs” još nisu imali potpisan ugovor za emitovanje starih epizoda na servisima poput Netfliksa ili Amazona, pa bi En-Bi-Si od toga mogao dosta da zaradi i novac preusmeri na plate glumaca za nov nastavak.

Za osam godina postojanja, serija „Vil i Grejs” imala je 194 prikazane epizode, 83 nominacije za prestižne nagrade i čak 16 nagrada „Emi”.

Ovo je prva serija čiji su svi glavni glumci osvojili „Emi”, kao i jedna od prvih serija na nacionalnoj televiziji koja je imala homoseksualce za glavne likove.

Priča o drugarstvu cimera iz Njujorka – gej advokata Vila i Jevrejke Grejs koja se bavi uređivanjem enterijera, kao i odnosu sa prijateljima Karen i Džekom – brzo je osvojila je publiku.

U prkoseku oko dvanaest miliona gledalaca pratilo je epizode prve sezone koje su se 1998. godine emitovale ponedeljkom uveče na En-Bi-Siju.

Kada je ova televizija odlučila da seriju prebaci u četvrtak – njen udarni dan – i uključi je u kampanju „Ovo ne smete propustiti na En-Bi-Siju”, „Vil i Grejs” dobila je vetar u leđa. Tada je oko 17 miliona gledlaca pratilo scene iz života ove urnebesne četvorke i s razlogom joj se prilepila etiketa hit serije. U Srbiji je emitovana na B92 i kablovskom kanalu Foks lajf.

Naporan rad posle serije

Kada je 2006. godine emitovana poslednja epizoda, glavni glumci iskoristili su popularnost za dobijanje novih poslova. Erik Makormak je pored brojnih filmskih i gostujućih uloga u serijama, dobio glavnu – u televizijskoj drami „Dijagnoza zločina”, u kojoj je glumio tri sezone.

U decembru ga očekuje premijera nove Netfliksove serije „Putnici” u kojoj će zajedno sa gledaocima putovati kroz vreme. Debru Mesing gledali smo u „Smešu”, televizijskoj priči o stvaranju brodvejskog mjuzikla, kao i u ulozi detektivke u seriji „Lorine misterije” koja je posle dve sezone završila emitovanje.

Debra je uključena u predsedničku kampanju Hilari Klinton, a posebnu pažnju javnosti dobija zbog tvitovanja protiv Trampa.

Megan Mulali oprobala se kao voditelj tok-šou emisije, a gostovala je i poznatim komedijama: „Parkovi i rekreacije”, „Srećni završeci”, „Televizijska posla”…

Šon Hejz, koji je 2010. godine priznao da je homoseksualac, oprobao se kao voditelj dodele nagrada „Toni”, bio je u ulozi izvršnog producenta serije „Grim” i  emisije „Hollywood Game Night”, a gostovao je i u mnogim gledanim televizijskim sitkomima.

(Lazar Kovačević, Politika)

Ostavite komentar