najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izložba o perkusionim pištoljima i revolverima u Beogradu

Izložba “Perkusioni pištolji i revolveri” autora Vuka Obradovića, na kojoj je izloženo 35 pištolja i revolvera perkusionog sistema paljenja, otvorena je danas povodom obeležavanja 138 godina od osnivanja beogradskog Vojnog muzeja – 22. avgusta,  u galeriji tog muzeja.

Neke od izloženih eksponata, izradili su najveći svetski majstori – Džon Mantona, čuveni britanski oružar, i Matijas Novotni, iz čije se radionice snabdevao Bečki dvor, a izloženi su i neki od najpoznatijih primera Koltovih revolvera.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, otvaranju izložbe prisustvovali su ministar odbrane Zoran Djordjević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni posetioci.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Sladjan Ristić kazao je da je perkusioni sistem paljenja oružja samo jedna skala razvoja ručnog vatrenog oružja, a izložba predstavlja jedinstvenu priliku da na jednom mestu vidimo ovu vrstu oružja koja se čuva u Vojnom muzeju.

Zamenik načelnika Vojnog muzeja potpukovnik Dragan Nušić rekao je da je Vojni muzej, od osnivanja “zaštitnik srpske istorije”, jer “od 1878. godine, kada je osnovan Ukazom kneza Milana Obrenovića, Vojni muzej deli sudbinu svog naroda i baštini tragove prvenstveno vojne materijalne kulture sa srpskog etničkog prostora na Balkanu”.

Izložba će trajati do 14. novembra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike