Nestala još jedna životinjska vrsta

U Zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primerak retke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum), čime je svet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.

Poslednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, preti i mnogim drugim vrstama, piše Index, a prenosi portal „Ljubimac“.

Žabac Tofi živeo je u Panami, odakle je pre nekoliko godina preseljen u botanicki vrt koji se nalazi u sklopu Atlanta zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine.

O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo otkrili i da se zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajuci Tofija i njegove rođake, pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula poslednja ženka, a tri godine kasnije i pretposlednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živeo sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.