U trendu

Sećate li se Joce?

Kažu, što je čovek na kopnu – to je delfin u moru. Društveni su i žive u jatima. Prijateljski su raspoloženi prema ljudima. Nebrojeno je mnogo legendi o tome kako su brodolomnike štitili od ajkula.

Delfini imaju poseban način komunikacije, znaju da se smeju i da puste suzu, tvrde dobri poznavaoci mora. Igraju se, premda za tu igru ljudi ne nalaze pravo objašnjenje.
Zbog svega ovoga među stanovnicima Boke Kotorske oduvek se na vest o pojavi delfina reagovalo s radošću. 
Delfin Joca je 1987. doplivao u Boku.
Kao velika turistička atrakcija i filmska zvezda, ovaj mezimac je odlukom SO Kotor 1987. godine zaštićen, kao i svi delfini u akvatorijumu koji pripadaju opštini.
Nije bilo neobično da se pridruži plivačima, posebno deci, da se pojavi uz ribarske barke, tražeći ljudsku pažnju i nežnost. Nije tih godina bilo gosta koji iz Boke nije odneo i Jocinu fotografiju. 

Joca se upoznao sa Bred Pitom koji je svoj put ka zvezdama počeo u Boki, snimanjem filma ” Tamna strana Sunca.” Snimalo se na kotorskoj rivi a Joca se ljubopitljivo pojavio da vidi šta se događa. Bred je obučen skočio u vodu i poigrao se sa delfinom. Joca je, istini za volju, u to vreme bio poznatiji od glumca.
Dokaz o njihovom druženju je i ova fotografija sa snimanja:

Foto: kinopoisk.ru

Kako se neočekivano pojavio, Joca je tako i otišao.

Delfin Joca je nestao pre 22 godine, krajem jula 1992.  Ne zna se zbog čega. Ostala je nostalgija i po koja fotografija za uspomenu.

I danas delfini dolaze u zaliv, ali ni jedan nije dugo ostao niti postao omiljen kao Joca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.