U trendu

Pozitivni efekti vežbanja: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje i štiti zdravlje

Ukoliko želite lek koji će vam popraviti raspoloženje, poboljšati pamćenje i zaštititi mozak od bolesti uzrokovanih starenjem, stručnjaci savjetuju da se pokrenete i imate više fizičkih aktivnosti.

Brojna istraživanja, uključujući i onu sa Američke Akademije za neurologiju, dokazala su da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti koja podiže broj otkucaja srca u minuti ili vas tera na znojenje u isto vreme ima pozitivne efekte na vaš mozak.

Iako se neki pozitivni efekti vežbanja mogu primetiti odmah, za neke je potrebno nekoliko nedelja da se manifestuju. Prema tome, ključ zdravog tela i duha je vežbati redovno barem 45 minuta dnevno.

Poslednja istraživanja pokazala su pozitivne efekte dvonedejnog vežbanja kod osoba koje pate od Alchajmera u ranim fazama ove bolesti.

„Kako naše telo stari tako i naš mozak stari sa njim pa je vremenom osetno da naš mozak i memorija ne funkcionišu kao pre“, navode stručnjaci.

Ono sto je takođe interesanto jeste da vežbanje nekoliko puta nedeljno popravlja raspoloženje i umanjuje nivo stresa. Klinički je dokazano da vežbanje nakon samo deset dana ima pozitivne efekte kod osoba koje se bore sa depresijom. Zaključak istraživanja je da što se više krećete vaše telo će se osećati bolje, vaš mozak će raditi brže, a u isto vreme će se vaše raspoloženje i kvalitet života popraviti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike