Tradicionalni ples plemena pretvoren u vežbe (video)

Vežbanje u teretani nije nešto što je popularno kod Indijanaca u Americi, koja ima visoku stopu srčanih obolenja i gojaznih ljudi. Pleme Coeur d’Alene, čije je sedište u severnom Ajdahu, pokušava da se bori sa ovim problemom tako što ugrađuje kulturu u fitnes programe.

Pleme je kreiralo program vežbanja „Powwow Sweat“ koji je baziran na tradicionalnom plesu. U okviru programa napravili su seriju snimaka na kojima su šest tradicionalnih plesova pretvorili u vežbe.

„Izgubio sam šest kilograma, a do kraja godine planiram da smršam još 18“, rekao je Rajan Ortivez, koji je prestao da puši, pije gazirana pića i jede brzu hranu.

Pleme je dobilo dva miliona dolara da promoviše zdrav način života i ubaci zdravu hranu na benzinske pumpe.

„Programima za vežbanje nedostaje duhovnost i bazirani su na fizičkom ili prehrambenom delu. Mi smo se više bazirali na holistički deo“, rekao je LoVina Lui, direktor fitnes centra ovog plemena.

Rezultati ove vrste fitnesa su odlični, kao da preskačete konopac 25 minuta. Početnici se zadišu i osećaju bolove u mišićima jer stalno poskakujete.

„Atraktivnije je od vožnje bicikla ili džogiranja jer je povezano sa mojom kulturom. Zaljubljen sam u svoju zajednicu i svoje ljude. Volim kada se cela zajednica uključi, kada je aktivna i zdrava“, rekao je Lui, a prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.