Ako deca piju više vode – manje su gojazna

Foto: Pezibear/Pixabay.com

Američki plan da se deci u školi daje više vode za piće, izgleda je pomogao da se smanje šanse da deca postanu gojazna.

I ranija istraživanja pokazala su da ispijanje veće količine vode pre obroka može da pomogne u mršavljenju gojaznih osoba. Voda je neophodna svakom čoveku za zdravo funkcionisanje organizma i ona može utoliti žeđ, a ponekad i glad. Popijena čaša vode ili dve čaše učiniće da se osećate sito.

Kako je nova studija sprovedena?

Automati za vodu (baloni sa hladnom vodom) instalirani su u nekim školama i fakultetima u Njujorku, u okviru zdravstvenog projekta počev od 2009. godine. U puitanju su električni uređaji (kao za prodaju sokova ili limunade) koji hlade vodu, tako da iz njih možete natočiti čistu hladnu pitku vodu u svakom trenutku. Ovakvi uređaji koštaju oko 900 evra. Ideja je bila da đaci i studenti, kada su žedni, piju vodu i da im je ona na dohvat ruke, umesto da piju zaslađene sokove, gazirane napitke ili energetska pića.

Rezultati studije

Istraživači iz „Maxwell School“ na Univerzitetu Sirakuza u Njujorku prikupili su podatke o BMI (indeks telesne mase) više od milion dece u školama koje su imale instalirane automate za vodu i u školama u kojima još nisu instalirani automati. BMI je u proseku bio znatno niži kod dece u školama gde je voda bila dostupna, i to kod većeg broja dečaka nego kod devojčica. Deca koja su više pila vodu imala su manje šanse da budu gojazna. Navika da se pije više vode takođe je promenila druge navike, tako da su deca manje kupovala i manje pila mlečne napitke i čokoladno mleko.

Istraživači zaključuju da bi obična voda mogla biti važan deo strategije u borbi za smanjenje gojaznosti u školama.

Rezultati istraživanja publikovani su u časopisu za pedijatriju „JAMA“.

Koliko je istraživanje pouzdano?

Istraživači navode da su moguća neka odstupanja pošto nije bilo tačnih podataka o tome kako instalirani automati za vodu utiču na navike i koje su količine vode bile u upotrebi, ali da je suština u tome da su automati za vodu postigli cilj.

Zašto deca ne piju dovoljno vode?

Stručnjaci su napisali u uvodniku: “Ponekad jednostavne mere mogu imati snažan efekat i u borbi protiv gojaznosti.”

Deca u školama obično umesto obične vode piju slatke, zašećerene napitke (šećerene sokove, gazirane napitke, čokoladno mleko, energetska pića…), a to negativno utiče na koncentraciju na času, zdravlje zuba i, naravno, uzrokuje gojaznost.

Zbog čega deca u školama izbegavaju da piju vodu?

Voda u školama obično je dostupna na slavinama u toaletu, gde ima raznih neprijatnih mirisa, uz slavine obično nema čistih čaša, a kvalitet i ukus vode na mnogim česmama u školama nije dobar.

Smernice

Smernice školama koje je uputila Vlada Engleske glase: „Voda za piće u školskim prostorijama mora biti obezbeđena deci besplatno i u svakom trenutku.“

„Britanska fondacija za ishranu“ preporučuje roditeljima i nastavnom osoblju da malu decu podstiču da koriste što više pijaću vodu i niz drugih odgovarajućih pića u cilju održavanja hidratacije, da im voda uvek bude dostupna, ali da ne treba preterivati i prisiljavati decu da piju vodu po svaku cenu.

Šta to znači za nas?

Iz navedenog možemo i mi izvući pouke: deci kod kuće, u vrtićima i u školama treba obezbediti kvalitetnu vodu na dohvat ruke i u čistim posudama.

Ukoliko u školama nema „dobre“ vode, stavite detetu svakog dana u torbu flašicu sa čistom vodom. Ta flašica ne mora da bude uvek kupovna, već napunjena običnom vodom iz česme.

Ostavite komentar