Poremećaj ishrane dece od malena

Poremećaj ishrane ne dešava se samo omladini – može da počne i pre puberteta, a može biti povezan i sa problemima mentalnog zdravlja.

Kanadski istraživači testirali su 215 dece uzrasta od 8 do 12 godina sa problemima u ishrani. Istraživači su ustanovili da je više od 15% dece povremeno povraćalo, a oko 13% imalo bulimiju ili slična stanja. Pedeset dva odsto dece hospitalizovano je najmanje jednom zbog problema u ishrani, a 48% primljeno na ambulantno lečenje, kažu istraživači.

Bulumija je poremećaj ishrane koji karakteriše „održavanje linije“ hranom i „čišćenjem organizma“, obično povraćanjem ili laksativima.

Vođa istraživačkog tima Dominik Meilor, klinički psiholog i profesor na Univerzitetu u Montrealu, izjavila je u saopštenju: „Mnogi istraživači tvrdili su da se bulimija pojavljuje samo u adolescenciji, ali naši nalazi ukazuju na to da problem može nastati znatno ranije. Psihijatrijski problemi bili su prisutni u 36% porodica iz kojih potiču deca, a mnoga deca su imala problema sa mentalnim zdravljem – anksioznost, poremećaji raspoloženja i poremećaji pažnje.“

Gotovo 23% dece je tokom istraživanja reklo da su bila ismejavana ili vređana zbog svog izgleda (bila su gojazna ili im se činilo da su gojazna), pa su zato pribegavala raznim načinima mršavljenja.

„Za neku dece, maltretiranje može da pokrene ili ojača preokupaciju o izgledu tela i dovede do promena u ponašanju“, rekla je Dominik Meilor.

Neki od rezultata:

  • 95% dece obuhvaćene pomenutom studijom imalo je restriktivnu ishranu
  • 69% dece obuhvaćene pomenutom studijom bilo je zabrinuto zbog svoje težine, smatrajući da se ubrzano goji
  • 47% dece obuhvaćene studijom sebe je opisalo kao debele

Ova ponašanja odražavaju kliničke slike adolescenata sa poremećajima u ishrani koji su preokupirani svojim izgledom, a pokazalo se da takve preokupacije imaju i neka mlađa deca u osnovnoj školi.

Istraživači su takođe otkrili da poremećaji ishrane nisu karakteristični samo za devojčice i devojke već i za dečake i mladiće.

Nalazi ukazuju na to da je potrebno naći načine za dijagnostikovanje i lečenje poremećaja u ishrani kako kod omladine tako i kod dece.

Napomene

Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni su na sastanku „Udruženja za borbu protiv poremećaja u ishrani Kanade“ na nedavno održanom sastanku u Vankuveru.

Ovi rezultati mogu biti opomena i roditeljima dece i u našim krajevima, jer je sve više gojazne dece, pa će neka od njih verovatno radi lepote pribegavati raznim dijetama koje mogu dovesti do poremećaja u ishrani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike