najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Namirnice koje vam mogu spasti srce (2)

Barem tri puta dnevno imate šanse da značajno smanjite nivo holesterola, da snizite povišeni krvni pritisak i smanjite sveukupni rizik od srčanih bolesti. Kako? Ako jedete zdravu hranu.

Maslinovo ulje „ekstra virdžine“
Ovo ulje bogato je nezasićenim masnoćama, koje mogu sniziti nivo holesterola kada zamene zasićene masnoće u vašem načinu ishrane. Važno je svako smanjenje unosa zasićenih masnoća (koje se nalaze u siru, puteru i masnom mesu). Dobre zamene su hrana sa maslinovim uljem (salate i jela koja se prže na ovom ulju), avokado, orasi i drugi izvori nezasićenih masnoća, naročito mononezasićenih masnoća. Maslinovo ulje „ekstra virdžine“ ima i druge prednosti – sadrži polifenole, koji sprečavaju loš holesterol da se lepi na zidove arterija. Iako je ovo ulje nešto skuplje od suncokretovog, ipak treba da bude deo vaše kuhinje. Na zdravlju se ne štedi.

Bademi
Kada odrasle osobe jedu oko 30 grama ovih koštunjavih plodova dnevno, nivo lošeg holesterola im se smanjuje za 13 do 20 procenata. Svi koštunjavi plodovi su zdravi i hranljivi, ali bademi su naročito dobri za srce, jer sadrže dosta vitamina E. Ovaj antioksidant snažno deluje u prevenciji arteroskleroze. Takođe su dobar izvor kalcijuma. Ako ne volite sirove bademe, probajte da ih malo zapečete u rerni, to će im smanjiti gorčinu i poboljšati ukus.

Ječam
Ova žitarica je višestruko korisna za zdravlje. U jednom istraživanju na krajtongskom medicinskom fakultetu, otkriveno je da je ječam odlična namirnica za održavanje nivoa glukoze pod kontrolom. Razlog može biti to što ječam sadrži visoke količine vlakana pod nazivom beta-gluken, koji sporo prolazi kroz digestivni trakt i pomaže snižavanju nivoa holesterola. Ječam možete pripremati na sličan način kao integralni pirinač (dakle, kuva se od 45 minuta do sat vremena), a možete i pomešati ove dve žitarice i zajedno ih skuvati. Odličan je kao prilog uz razne vrste ribe i uz povrće.

Začin od ljutih papričica
Ako začinite jelo ovim pikantnim začinom, sprečićete porast šećera u krvi posle obroka.

Šargarepa
Istraživanje na harvardskom univerzitetu pokazalo je da je veoma korisno jesti svakoga dana pola šolje šargarepe. Ta količina snižava rizik od dijabetesa kod žena za čak 27%.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike