U trendu

Kad vam hrana padne na pod

Sigurno vam se bar nekad desilo da vam komad hrane ispadne iz ruke i padne na pod. To može biti sendvič (nekako se za takvu situaciju svi nadaju da neće pasti na onu stranu na kojoj je premaz), ili neko povrće i meso koje sečete, ili bilo šta iz tanjira… Iritirajuća nezgoda. Uz tu nezgodu ponekad se postavi pitanje (deca često umeju da postave tu vrstu pitanja): koliko dugo sme ta hrana da bude na podu a da i dalje možete da je pojedete posle toga? U „odraslijoj“ varijanti: koliko brzo morate da pokupite hranu koja je pala na pod, pa da na njoj ne bude bakterija?

Ima nekih procena koje kažu da je hrana „bezbedna“ ukoliko je bila na podu manje od deset sekundi, ali to je prilično proizvoljno. Kao jedno, bakterija ne mora da bude baš ekstrapokretljiva da bi dospela do hrane. Pored toga, bakterije su, u principu, manje-više pravilno raspoređene po celoj prostoriji, računajući i pod, tako da će ispuštena hrana neizbežno pasti na neke bakterije i to su one koje će se zadržati na hrani – a to se dešava trenutno. Ipak, ako ste se sad prepali jer vam se desilo da podignete ispalu hranu s poda i pojedete je (ili se, što je verovatnije, to desilo vašem detetu), nema mnogo razloga za strah, pošto su te bakterije s poda uglavnom bezopasne – naravno, ako govorimo o normalno održavanom podu u normalnom stanu.

Još nešto: mnogo verovatniji uzrok trovanja hranom od toga što ste pojeli svoj omiljeni kolač koji vam je baksuzno pao na pod jeste neadekvatno pripremanje hrane, kao i zagađenje hrane zbog prljavih ruku. Štaviše, kada pokupite hranu s poda, osim ako ste u sterilnim hirurškim rukavicama, najverovatnije će se više bakterija naći na njoj sa vaših ruku, nego što ih je hrana pokupila s poda.

Jeste, može da vam bude gadno kad vidite da neko jede ono što mu je prethodno ispalo na pod. Ipak, uprkos „gadnoći“ prizora, taj čin je prilično bezopasan po zdravlje te osobe – bezopasniji od, recimo, jedenja hleba kupljenog u supermarketu koji je pre toga ispipalo mnogo potencijalnih kupaca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike