Nadmudrite prehladu i grip: OVO obavezno jedite!

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke
Mnogi se pitaju da li je moguće izbeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vreme izuzetno prija. „Lomljivo“ telo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite minerale cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, semenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vežbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno „dobre bakterije“. One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mlečni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos belog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste sprečili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razređenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućstvu živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

3 komentara
 1. Ceca

  Ja koristim dijetetske suplemente kurkumu, POC+C i indijski tamjan zajedno sa djumbirom i tako koristeci sve zajedno prehladu sam zaboravila. Moj imunitet je sve jaci a sve zahvaljujuci pro100.

  1. Jokica

   Draga Ceco hvala na savetu taj indijski tamjan mi je jako potreban.

  2. Teca

   Jesmo u jeku, zime tada su nam vitamini preko neophodni. Ali ne pijem samo tokom zime nešto za jačanje imuniteta, nego pijem tokom cele godine,

Napišite komentar