U trendu

Distributeri i prikazivači nadaju se pomoći za kinematogra

BEOGRAD – Distributeri i prikazivači nadaju se da će Vlada uspeti da nađe rešenje za očuvanje ne samo bioskopa i distributera nego i čitave kinematografije, saopštila je Grupa za kinematografiju Privredne komore Srbije – Sekcija za distribuciju i prikazivanje posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

„Trenutno, desetak filmova domaće produkcije čeka prikazivanje i bolje radno vreme bioskopa u nadi da će bioskopi i distributeri opstati u uslovima pandemije“, izjavila je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS posle sastanka u Vladi.

Ona je rekla i da su distributeri i prikazivači pre pandemije uspeli da podignu posećenost bioskopima, pa se nadaju da će Vlada uspeti da nađe rešenje za očuvanje ne samo bioskopa i distributera nego i čitave kinematografije, jer je ova podrška od suštinskog značaja kako bi se razvoj srpske filmske produkcije nastavio istim tokom i tempom.

Predstavnici Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije na čelu sa predsednikom Grupacije Milošem Bikovićem razgovarali su danas sa predsednicom Vlade, kao i sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i predstavnicima Ministarstva finansija, o modelima podrške toj grani privrede, pogođenoj posledicama pandemije koronavirusa, navodi se u saopštenju PKS.

Predstavnici sekcija za distribuciju i prikazivanje, koje su deo Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije istakli su da je kinematografija jedna od grana koja se najbrže razvijala u poslednjih 10 godina i da je Srbija, sa gotovo poslednjeg mesta u regionu, došla do pozicije zemlje koja ima najviše snimljenih filmova i najviše gledalaca, posebno zahvaljujući pomoći i subvencijama države za ovaj sektor.

Premijerka Brnabić, koja sa resornim ministrima nastavlja razgovore i sa predstavnicima drugih sektora pogođenih pandemijom, istakla da će se razgovori sa tom industrijom nastaviti kako bi se pronašli odgovarajući načini i modaliteti podrške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.