Hrvati na Guglu najviše pretraživali informacije o koroni

ZAGREB – Korona virus bio je najtraženiji pojam na pretraživaču Gugl (Google) u 2020. u Hrvatskoj, pri čemu su se građani u kategoriji „recepti“ najviše zanimali za pripremu hleba, saopštili su iz te kompanije.

Listu najtraženijih pojmova i uvid u najpopularnije trendove, Gugle je doneo na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tokom 2020. koja će, kažu u toj kompaniji, ostati zapamćena po korona virusu koji je uticao na sve aspekte društvenog života i poslovanja, prenosi agencija Hina.

Tako i ne čudi da su se na Guglu najviše pretraživali pojmovi vezani za pandemiju kovida-19 i, očekivano, pojam korona virusa koji je ceo svet okrenuo naglavačke.

S obzirom na to da su mnogi građani u Hrvatskoj za vreme lokdauna usavršavali pekarske veštine, recept s najvećim brojem pretraživanja odnosio na pripremu hleba.

Nestašica kvasca i dezinfekcionih sredstava podstakla je ljude da se u pitanjima s „kako“ najčešće zinteresuju „kako napraviti kvasac“ i „kako napraviti sredstvo za dezinfekciju“.

Pandemija je prouzrokovala da aplikacija ePropusnice koja je omogućavala kretanje za vreme lokduna po količini pretraživanja u Hrvatskoj prestigne svetski popularnu aplikaciju za videokomunikaciju Zoom.

Takođe, za očekivati je bilo da će se platforme za „učenja na daljinu” naći na vrhu najpretraživanijih pojmova u Hrvatskoj, kažu u Guglu, koji ove godine obeležava 20. godišnjicu predstavljanja najtraženijih pojmova, objavljujući stotine lista u više od 70 zemalja širom sveta.

Zemljotres od 5,3 stepeni po Rićteru koji je ove godine pogodio Zagreb i okolinu imao je najviše pretraživanja među događanjima.

Nakon korona virusa, najčešće pretraživani pojmovi u Hrvatskoj bili su Google Clašroom, Office 365 za škole, potres Zagreb i Kobe Bryant, ePropusnica, izbori SAD, DIP, Džo Bajden i masoni.

Među najčešće pretraživanim receptima nakon hleba bile su palačinke, a slede dalgona kafa recept, musaka, pica i ćufte.

Nakon ePropusnica, najčešće pretraživane aplikacije bile su Zoom, Andrija i SuperSport, kao i aplikacija za banke, dok je na sedmom mestu aplikacija za zemljotres.

U najčešće pretraživano „kako“, bili su kako napraviti kvasac, kako napraviti sredstvo za dezinfekciju, kako do e-Propusnice, kako napraviti masku, kako nastaje zemljotres, kako se moli krunica, kako ispeći hleb, kako izbeliti jaja, kako glasati, kako manje misliti.

Uz zagrebački zemljotres, najčešće pretraživana događanja bili su izbori u SAD.

Najčešće pretraživane TV serije u Hrvatskoj bile su La Casa de Papel, Ljubav osvetnika, Drugo ime ljubavi.

Gugl u svakoj kategoriji objavljuje po deset najtraženijih pojmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.