U trendu

Čudno: šta ubrzava oporavak od operacije?

Novo istraživanje donosi čudan podatak da odvikavanje od pušenja može smanjiti rizik od komplikacija nakon operacije kolena ili kuka (zamena zglobova).

Nalazi pokazuju da odvikavanje od pušenja pre operacije može poboljšati rezultate postoperativnog toka i svrstati ih na isti nivo kao kod nepušača. Ostali rizici nevezani za pušače ili nepušače ostaju isti i pre i nakon operacije.

U istraživanju je učestovalo 500 pušača koji su imali neki vid operacije kuka, kolena ili lakta. Program prestanka pušenja predviđao je savetovanje telefonom i zamenu cigareta nikotinskim flasterima po potrebi. Kompletan program odvikavanja od pušenja pre operacije završilo je oko 10% učesnika. Njihovi postoperativni rezultati bili su bolji, zahtevali su manje brige i izazivali manje problema u odnosu na pušače. Postoperativni problemi i komplikacije podrazumevaju: naknadni povratak na bolničko lečenje, infekciju operisanog mesta, stvaranje krvnih ugrušaka, upalu pluća, moždani udar i infekciju urinarnog trakta.

Stopa komplikacija samo za operaciju kolena bila je za četvrtinu manja kod pacijenta koji su završili i program odvikavanja pušenja pre operacije u odnosu na one koji nisu.

Ipak, istraživači ističu da su i osobe koje nisu prošle program odvikavanja od pušenja smanjile dnevnu dozu cigareta od 2 pa do 10 cigareta, što se može smatrati pozitivnim pomakom, ali ne i kompletnim.

Prema istraživanju, pušači su u 50% većem riziku od komplikacija i za vreme i nakon operacije u odnosu na nepušače. Treba imati na umu i da su bolnički troškovi manji za osobe koje su prestale sa pušenjem.

Treba znati i da su pušači mesec dana nakon operacije bili u dvostruko većem riziku za razvoj ozbiljne hirurške infekcije u odnosu na nepušače.

Iako su rezultati istraživanja još uvek preliminarni, podaci koje daju vredni su pomena pa se očekuje da budu zvanično predstavljeni na Godišnjem sastanku ortopedskih hirurga Amerike.

Napišite komentar