U trendu

Kako da same sprečite prevremeni porođaj?

Do jedne četvrtine prevremenih porođaja može se sprečiti ako žena obrati pažnju na 3 faktora rizika koji se mogu kontrolisati.

Ovi faktori obuhvataju:

  • razmak između dve trudnoće
  • početnu telesnu težinu trudnice
  • preporučenu telesnu težinu tokom trudnoće

To su sve faktori rizika koji najčešće utiču na „redovan“ ili prevremen porođaj – reči su koautorke studije dr Emili De Franko iz Centra za prevenciju prevremenih porođaja pri dečijoj klinici u Sinsinatiju.

Bebe rođene pre 37. nedelje trudnoće smatraju se prevremeno rođenim, a to obično povećava rizik od: poremećaja disanja, bolesti srca, gastrointestinalnih smetnji u razvoju. U SAD, na primer, ukupna stopa prevremenih porođaja iznosi 11,4% i više je nego duplo veća od stope drugih razvijenih zemalja.

Istraživanje

Stručnjaci su identifikovali brojne faktore rizika za prevremeni porođaj, ali su istraživači analizirali one najčešće. Korišćeni su podaci za oko 400.000 rođenih beba u Americi između 2006. i 2011. godine.

Više od 90% žena ima bar jedan od tri najčešća faktora rizika, pokazali su rezultati studije.

Samo 6% žena nije imalo nijedan od navedenih rizika, što predstavlja „idealnu“ grupu za poređenje. Kod ovih žena trudnoće su bile „dobro“ raspoređene, njihova težina je u početku trudnoće bila zdrava (normalna), a tokom trudnoće su se „ugojile do poželjne“ težine. Kod „idealnih“ žena prerani porođaj se dešava u 7,6% slučajeva.

Žene koje su imale manje od godinu dana između dve trudnoće, kao i one koje su bile mršave i dodale suviše malo težine tokom trudnoće imale su veću stopu prevremenog porođaja u odnosu na „idealnu“ grupu.

Najveća stopa prevremenog porođaja sa 25%, više nego trostruko veća od idealne grupe, dogodila se među ženama koje su bile neuhranjene kada su ostale trudne, koje su imala kraće vreme od prethodne trudnoće i neadekvatnu telesnu težinu tokom trudnoće.

Ženama koje su neuhranjene savetuje se da dobiju 12 do 18 kilograma tokom trudnoće, dok žene normalne (prosečne) telesna težina treba da dodaju 11 do 16 kilograma. Umereno gojazne žene treba da tokom trudnoće dodaju 7 do 11 kilograma, a one koje su „baš“ gojazne tokom trudnoće trebalo bi da dodaju 5 do 9 kilograma.

Indeks telesne mase (BMI) između 18.5 i 24.9 smatra se zdravom težinom (procena telesne masti na bazi visine i težine).

Zaključci

Može se zaključiti da se na neke faktore rizike od preranog porođaja može uticati, i na njih bi žene trebalo da obrate pažnju i posavetuju se sa svojim ginekologom.

Dr David Mendez, neonatolog pri Dečijoj bolnici u Majamiju, pregledao je studiju i dao pozitivno mišljenje jer su rezultati samo potvrda onoga što su ginekolozi na neki način već ranije znali. On napominje da je opšte poznato da je materici žene potrebno neko vreme da se oporavi nakon porođaja, a da je i preporučena težina pre i tokom trudnoće za trudnice važan faktor „stabilne trudnoće“.

Nalazi su nedavno objavljeni u internet izdanju časopisa „Maternal and Child Health Journal“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike