U trendu

Prirodni načini za efikasno povećanje muške plodnosti

Često stvari koje utiču pozitivno na naše zdravlje mogu biti loše ako ih je previše ili premalo. Ovo je naročito istinito za mušku plodnost.

Delikatna ravnoteža hormona i proteina bitna je za stvaranje zdrave sperme i potomstvo. Na sreću, postoje dokazani načini da svaki muškarac poboljša svoju plodnost.

Genitalije dalje od vrućine

Držite svoje genitalije dalje od vrućine – tako da nema vrućih kada i vrućih kupatila, džakuzija ili vrućih sauna. Isto tako, nemojte držati laptop u svom krilu ili mobilni telefon, a mobilni telefon držite dalje od prednjih džepova.

Podsećamo da nema zamene za testosteron, jer je to dokazani način za smanjenje broja spermatozoida. Vodite računa o tome da neki lekovi mogu negativno da utiču na spermu.

Životni stil

Ono što je dobro za vaše srce, mozak ili dugovečnost, verovatno je dobro za vaše testise. Stoga je važno iskreno pogledati navike i ponašanja u vašem životu koja mogu biti potencijalno štetni za zdravlje sperme i plodnost, kao i za sveukupno zdravlje i blagostanje.

Svi znamo šta je loše za nas: pušenje, alkohol, nepravilna ishrana i prekomerna težina – nisu dobri za vaše opšte zdravlje, ali i za vašu plodnost.

Dobra vest je da što pre prestanete sa lošim navikama, to će se pre vaša plodnost poboljšati. Napustite loše navike, jedite manje i krećite se više. Ne čekajte da dođe do problema, mislite unapred.

Ishrana

Uzmite u obzir povećanje zdrave hrane i specifičnih hranljivih sastojaka kako biste poboljšali broj spermatozoida i kvalitet sperme. Stručnjaci preporučuju ishranu sa puno antioksidantima bogatih namirnica (šarene boje, voće i povrće) i fokusiranje na neke ključne hranljive materije.

Zapamtite da su prirodni izvori hrane bolji od dodataka koje ste kupili u prodavnici. Ako mislite da su vam potrebni dodaci, najpre razgovarajte sa svojim lekarom o smernicama i dozama. Takođe, imajte na umu da neki dodaci mogu biti opasni u većim količinama ili u kombinaciji sa određenim lekovima.

Za mnoge od ovih nutrijenata važi pravilo da su u većim dozama loši za plodnost i opšte za zdravlje, pa nemojte preterivati sa količinama. Ako je mala količina zdrava, to ne znači da su veće količine bolje.

Šta se preporučuje?

Evo liste najčešćih materija koje mogu poboljšati plodnost muškarca:

Vitamin C je vitamin koji se rastvara u vodi, dobar je za poboljšanje sperme i smanjuje štetu svim ćelijama tela.

Vitamin E je antioksidant i dobro funkcioniše zajedno sa vitaminom C kako bi se oštetile opasne čestice i povećao kvalitet spermatozoida.

Koenzim Q10, je neophodan za funkcionisanje svih ćelija i poboljšava broj i pokretljivost spermatozoida.

Cink je esencijalni mineral koji može pomoći spermi i povećati stopu trudnoće.

Selen je mineral koji postoji u tragovimau i koji telo koristi u veoma malim količinama za borbu sa oksidativnim oštećenjima i poboljšava plodnost i opšte zdravlje.

Zeleni čaj ima mnogo zdravih sastojaka (katehina) koji mogu povećati plodnost. Važno je piti zeleni čaj u umerenim količinama – ne uzimajte koncentrovane kapsule zelenog čaja, jer su čest uzrok ozbiljnog oštećenja jetre.

Crveno grožđe, crveni grožđani sok i crveno vino su moćan antioksidant koji može poboljšati kvalitet sperme.

Likopen ima nizak nivo kod neplodnih muškaraca, prirodno se javlja u crvenom voću i povrću – kupina, malina, jagoda, kečap, paradajz i lubenica.

Utvrđeno je da nedostatak vitamina D kod muškaraca rezultue niskim brojem spermatozoida i smanjenom pokretljivošću i smanjuje stopu trudnoće. Budite pažljivi jer višak vitamina D može biti štetan.

Riblje ulje igra važnu ulogu u pružanju ključnih hranljivih materija potrebnih za stvaranje sperme i za plodnost. Za bolju apsorpciju pokušajte da jedete ribe hladnih voda (poput lososa) umesto suplemenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.