Rizici ranijih porođaja

Više od tri odsto američkih beba rodi se ranije (izazvanim trudovima) bez ikakvih medicinskih razloga, pokazuje nova studija. Rani „izborni porođaji“ čine više od tri odsto porođaja u Americi svake godine u poslednjih 20 godina, što možda izgleda kao mali broj, ali sa 4 miliona porođaja godišnje u SAD, svaki procenat predstavlja 40.000 beba.

Rezultate istraživanja obrazložila je u saopštenju Keti Kozhimanil, docent Škole za javno zdravlje pri Univerzitetu u Minesoti i vođa istraživačke ekipe.

Normalno trajanje trudnoće iznosi 39 nedelja. Rani porođaj bez medicinskih razloga (rani izborni porođaj) između 37. i 39. nedelje trudnoće povezan je kasnije sa zdravstvenim problemima kod majke i bebe, tvrde istraživači.

Analizirani su podaci za svu rođenu decu u Kaliforniji, Misuriju i Pensilvaniji između 1995. i 2009, kako bi se utvrdio procenat ranog izbornog porođaja, indukovanog porođaja ili carskog reza. Ove tri države čine, inače, oko 20% svih porođaja u SAD.

Istraživanje je pokazalo da postoje značajne sociodemografske razlike u mogućnostima da se trudna žena porodi „izbornim“ carskim rezom ili ranim „izbornim“ indukovanim porođajem.

Žene najčešće imaju „izborni“ indukovan porođaj kada su stare 35 ili više godina, bele rase, sa višim nivoom obrazovanja, kada su privatno osigurane i ako se porađaju u ruralnim ili nenastavnim bolnicama.

Sa druge strane, ranim „izbornim“ carskim rezom porađaju se žene mlađe od 20 godina, starije od 35 godina, crne rase, visokoobrazovane i najčešće u manjim bolnicama.

Rezultati istraživanja nedavno su publikovani u časopisu „Medical Care“.

Statistika je takođe pokazala da bebe rođene ranije izbornim carskim rezom imaju 60% veće šanse da ostanu duže u bolnici i više od dva puta veće šanse za respiratorne probleme nego beba rođene posle 39 nedelja trudnoće. Odojčad rođena ranijim izbornim indukovanim porođajem imala su veću verovatnoću da će ostati u bolnici duže nego što je uobičajeno.

„Postoje nesporazumi oko toga kada je beba spremna da se rodi“, rekla je Keti Kozhimanil, pošto naši rezultati pokazuju razlike u tumačenju prevremenog porođaja. Značaj punog termina porođaja treba da bude saopšten svakoj ženi, ne samo onima za koje se tradicionalno smatra da su u visokorizičnoj trudnoći, pa onda treba izabrati način porođaja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike