U trendu

Seks i srčani udar

Osobe koje su imale srčani udar ne treba da izbegavaju seksualne odnose zbog straha od „novog“ srčanog udara!

Mnogi ljudi koji su imali srčani udar smatraju da previše fizičkih aktivnosti može da izazove ponavljanje neprijatnog i opasnog događaja. Nakon razmatranja podataka prikupljenih od 536 pacijenata sa srčanim oboljenjima starosti od 30 i 70 godina, istraživači su otkrili da seksualna aktivnost zahteva isti napor kao penjanje uz stepenice dva sprata ili jedna brza šetnja.

Pacijenti su popunjavali upitnike o svojim seksualnimm aktivnostima. U mesecima pre srčanog udara:

  • 15% nije imalo seksualne odnose u to vreme
  • 5% imalo je seksualne odnose manje od jednom mesečno
  • 25% imalo je seks manje od jednom nedeljno
  • 55% imalo je seks najmanje jednom nedeljno

Istraživači su analizirali seksualnu aktivnost pacijenata u periodu od 12 meseci pre srčanog udara i procenjivali vezu između učestalosti seksualnih odnosa i događaja kao što su fatalni srčani udar, moždani udar ili smrt zbog nekih drugih kardiovaskularnih problema.

Tokom 10 godina praćenja, istraživači su otkrili 100 „štetnih“ događaja po srce kod pacijenata. Seksualna aktivnost, međutim, nije bila faktor rizika za buduće probleme.

Nakon analize vremena poslednje seksualne aktivnosti pre srčanog udara, samo 0,7% učesnika prijavilo je da je imalo seksualni odnos u roku od sat vremena pre srčanog udara. Više od 78% pacijenata izjavilo je da je njihova poslednja seksualna aktivnost bila i više od 24 sata pre srčanog udara.

„Na osnovu naših podataka, čini se vrlo verovatno da seksualna aktivnost nije značajan okidač za srčani udar„, izjavio je autor studije dr Ditrih Rothenbakher, predsednik Instituta za epidemiologiju i biometriju na Univerzitetu u Ulmu, u Nemačkoj.

„Manje od polovine muškaraca i manje od jedne trećine žena traži informacije o tome kako da se odnosi prema seksualnim aktivnostima nakon srčanog udara. Važno je uveriti veliki broj pacijenata da ne moraju biti zabrinuti zbog toga i da treba da nastave svoj uobičajeni seksualni život“, dodao je Rothenbacher.

Istraživači podsećaju da razni lekovi za srce mogu izazvati neželjena dejstva, uključujući i erektilnu disfunkciju. Kada se koriste u kombinaciji, određeni lekovi za srce i lekovi za lečenje erektalne disfunkcije – mogu izazvati sniženje krvnog pritiska. Autori studije upozoravaju pacijente da budu svesni mogućih rizika.

Rezultati istraživanje objavljeni su nedavno u časopisu „Američkog koledža za kardiologiju“.

Napomene

I ranije smo pisali o tome da se infarkt u toku seksualnog odnosa dešava veoma retko i da seksualni odnosi nisu opasni za većinu srčanih bolesnika. Ipak, srčani bolesnici treba da se posavetuju sa lekarom o svim aspektima svoje bolesti i o preporučenim i „zabranjenim“ aktivnostima, uključujući i seks.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike