Ako imate ovoliki pritisak, HITNO kod lekara!

Naučnici došli do iznenađujućih otkrića

Istraživači iz Medicinskog centra „Cedars-Sinai“ (SAD) analizirali su rezultate merenja krvnog pritiska 27 hiljada ljudi. Ono što su zaključili iznenadilo ih je.

Ispostavilo se da žene imaju nešto niži pritisak u odnosu na jači pol. Kod njih sistolni (gornji) pritisak u proseku iznosi 110 mmHg.

Sve preko ovih vrednosti povlači rizik od razvoja svih vrsta kardiovaskularnih bolesti, kažu stručnjaci koji su rezultate ove studije objavili u časopisu „Circulation“.

Šta to u praksi znači? Da li žene treba da pohitaju kod lekara ako im je gornji pritisak iznad 110 mmHg?

Samo ako je žena hipotonična, ondosno sklona niskom krvnom pritisku koji obično ne prelazi vrednosti iznad 90/60 mmHg treba da potraži pomoć specijaliste. Naglo povećanje na 120/70 mmHg za žene koje pate od ovog problema može biti znak za alarm.

Drugi slučajevi kada je potrebno potražiti pomoć lekara jeste ako sistolni redovno ide iznad 135-140 mmHg.

Ovo otkriće je veliko iznenađenje, budući da je uvreženo mišljenje da optimalne vrednosti pritiska iznose 120/80 mmHg. Po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti jesu i do 140/90 mmHg.

Zaključak do kojeg su stručnjaci došli jeste da je krvni pritisak kod žena zapravo niži nego kod muškaraca. Ali ova razlika nije toliko dramatična, zbog čega se retko spominje u savetima za kontrolu hipertenzije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.