najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kolonoskopija nije tako efikasna

Naučnici iz Toronta (Kanada) ustanovili su da kolonoskopija nije tako efikasna dijagnostička metoda kao što se ranije mislilo. Klinička studija dokazala je da je kolonoskopija efikasna u ranom otkrivanju raka debelog creva samo sa leve strane, dok je gotovo potpuno neefikasna u ranom otkrivanju raka sa desne strane debelog creva.

Dr Linda Rabenek (Linda Rabeneck, Cancer care Ontario), jedan od autora ove studije, izjavila je da je za otkrivanje tumora sa desne strane debelog creva kolonoskopija efikasna samo u 1%. Eksperti smatraju da će ova studija pomoći doktorima da bolje razumeju ograničenu upotrebu kolonoskopije i da se potrude da nađu bolje rešenje za pregled desnog dela debelog creva. Smatraju, naravno, da je kolonoskopija vrlo važna dijagnostička metoda i da objavljivanje rezultata ove studije nikako ne znači da pacijenti treba da je izbegavaju.

Profesor dr David Ransohof (David Ransohoff, University of North Carolina, Chapel Hill, USA) rekao je da se smatralo da kolonoskopija smanjuje rizik od smrtnog ishoda raka debelog creva u 90%, a da u stvari taj procenat iznosi 60-70%.

Ontarijska (kanadska) studija obuhvatila je više od 10.000 pacijenata dijagnostikovanih sa rakom debelog creva. Naučnici su poredili svakog od ovih bolesnika sa petoricom sličnih bolesnika koji nisu umrli od raka debelog creva. Poredeći ove dve grupe, uspeli su da odrede efikasnost i ograničenost primene kolonoskopije.

Rak debelog creva je drugi po redu uzrok smrtnosti u Kanadi i ukoliko se otkrije na vreme, izlečiv je u 90% slučajeva. Kolonoskopija je za sada najefikasnija dijagnostička metoda u ranom otkrivanju raka debelog creva.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike