U trendu

Matične ćelije protiv slepila

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država kažu da terapija matičnim ćelijama može biti uspešna kao bezbedno i dugoročno lečenje gubitka vida usled makularne degeneracije, koja je povezana sa godinama starosti i utiče na vid velikog broja ljudi.

Embrionalne ljudske matične ćelije mogu postati bilo koja vrsta ćelija u telu. Međutim, bilo je određenih zabrinutosti zbog rizika od raka, formiranja pogrešnog tipa rastućeg tkiva ili odbacivanja ćelija od strane imunog sistema.

Kada je reč o očima, postoji manja verovatnoća da će biti problema sa imunitetom, tako da su oči među prvim delovima tela koji mogu da budu lečeni ovom tehnologijom.

Istraživači su pratili 18 pacijenata sa različitim oblicima makularne degeneracije koji su lečeni matičnim ćelijama. Izgleda da su ove ćelije bezbedne i do tri godine nakon što su presađene, a određeni napredak čula vida je prisutan kod više od polovine pacijenata.

Poboljšanje vida

Znatno poboljšanje vida zabeleženo je kod 10 od 18 lečenih pacijenata u odnosu na one koji nisu lečeni matičnim ćelijama.

Osam pacijenata je moglo da prepozna više od 15 dodatnih slova godinu dana nakon transplantacije. Vid je ostao isti ili se dodatno poboljšao kod 7 pacijenata, ali se pogoršao za više od 10 slova kod jednog pacijenta.

Koautor istraživanja, profesor Stiven Švarc sa Žil Stajn instituta u Los Anđelesu, navodi u saopštenju: „Naši rezultati sugerišu bezbednost i obećanje da matične ćelije mogu promeniti progresivni gubitak vida kod osoba sa degenerativnim bolestima i označiti korak ka upotrebi za lečenje različitih medicinskih poremećaja koji zahtevaju popravku ili zamenu tkiva.“

„Od otkrića matičnih ćelija, mnogo toga se promenilo, uključujući političke, etičke i naučne rasprave, sa zajedničkim pritiskom da se ostvari obećanje lečenja određenih bolesti. Sada su pred nama rezulatati istraživanja koji obuhvataju praćenje stanja pacijenata duže od tri godine, pokazujući očiglednu bezbednost i efikasnost“, kaže Entoni Atala, direktor Vejk Forest istituta regenerativne medicine u SAD.

On dodaje da rezultati ovog istraživanja predstavljaju veliko postignuće. Put kojim se došlo do ove tačke nije bio nimalo jednostavan, ali ne prestaje i treba i dalje raditi na tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar