najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Test na ebolu

Prema najnovijim novinskim izveštajima, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vrstu markera za ebolu švajcarske firme Roche. To je brzo delujući ebola test za hitnu upotrebu koji proverava genetske tragove smrtonosnog virusa. Test pokazuje rezultate za oko tri sata, dok drugi testovi na tržištu daju rezultate tek za jedan dan.

Test može da se koristi na terenu i da se tako identifikuju ljudi zaraženi ebolom, bolešću koja izaziva haos u zapadnoj Africi od proleća prošle godine. FDA je dala saopštenje da test još uvek nije odobren za opštu upotrebu.

Značajno je da se ebola dijagnostifikuje rano, kako bi se sprovelo brže lečenje pacijenata koji još uvek ne pokazuju znake bolesti.

Međutim, “Vašington post” je objavio da test verovatno neće imati značajan uticaj na dijagnozu ebole, barem u početku, jer mnogi pacijenti u zapadnoj Africi žive daleko od labaratorija opremljenih skupim aparatima za tumačenje rezultata.

U zapadnoj Africi od ebole je do sada identifikovano (zaraženo) više od 12.400 slučajeva i skoro 8.000 smrtnih slučajeva u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Napomene

Ut ove vesti sa američkog kontinenta, dodajemo još neke napomene:

  • U svetskim okvirima ebola se već stavlja pod kontrolu, tako da se broj obolelih više ne širi kao u početku, a smrtnost pacijenata se znatno smanjila adekvatnim tretmanom i lečenjem.
  • Stručnjaci upozoravaju da se ebola može sprečiti ličnom i kolektivnom higijenom i stručnim nadzorom nad obolelim i preminulim osobama.
  • Neki stručnjaci su nedavno izneli mišljenje da su informacije o eboli bile senzacionalističke, a da se u nekim zemljama na pojavu ebole nije dovoljno brzo i stručno reagovalo.
  • Infektolog Vilijam Šafner, predsednik odeljenja za preventivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt u SAD, nedavno je izneo interesantno mišljenje: upozorio je da o eboli treba brinuti, ali ne previše, jer je grip kao „stalna sezonska bolest“ mnogo opasniji, pa o njemu treba mnogo više voditi računa – svake godine od neke vrste gripa oboli više stotina hiljada osoba, a premine 3.000 do 40.000 pacijenata.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike