najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„Tesla” ne sme da koristi reč „autopilot” u Nemačkoj

Nemačka Savezna uprava za saobraćaj zabranila je američkoj kompaniji „Tesla motors” da svoj softver za pomoć vozaču reklamira kao autopilot. Ovaj pojam, stoji u obrazloženju odluke, daje ljudima za volanom „neispravna očekivanja” da mogu da se opuste na putu i prepuste vožnju autopilotu.

Kompanija navodi da se ova reč koristi u avijaciji decenijama.

„’Teslin’ autopilot radi u saradnji sa vozačem da bi vožnja bila bezbednija i manje stresna. U tom smislu se ovaj pojam koristi decenijama u avijaciji: da označi sistem podrške koji radi pod direktnim nadzorom čoveka kao pilota”, saopštila je američka kompanija.

„Tesla” od početka insistira na tome da ruke vozača uvek budu na volanu i da se bez obzira na softversku pomoć mora posvetiti puna pažnja situaciji na putu. Softver pomaže da se automatski vozi u istoj traci, da se brzina prilagođava u odnosu na druga vozila i da se menja traka bez intervencije vozača.

Kompanija je pod lupom otkako je u maju na Floridi poginuo vozač modela „S”, a istraga je pokazala da se u trenutku nesreće automobil nalazio na autopilotu.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike