Vozite pažljivo – sačuvaćete i sebe i druge (1)

Iako je, statistički gledano, nemoguće u potpunosti izbeći saobraćajne incidente, posebno ako ste aktivan učesnik u saobraćaju i provodite puno vremena u automobilu, što danas većina nas i čini, ipak je moguće znatno smanjiti mogućnost njihovog nastanka. Saveti koje vam ovde donosimo mogu vam pomoći da vaša vožnja bude sigurnija. Mada će većina ovih saveta mnogima od vas delovati kao mlaćenje prazne slame i soljenje pameti, ipak nije loše još jednom ih ponoviti za one koji su upoznati s njima, a za one kojima je to novost – da počnu da ih primenjuju. Previše života se svakog dana gasi na našim putevima da bismo mogli da ignorišemo činjenicu da smo postali bahati i agresivni i da premalo vodimo računa o svom životu ali i tuđim životima. Baš zbog toga je potrebno u svakoj prilici podsetiti i ponovo spomenuti one osnovne postulate koji mogu da spasu vaš ili tuđi život.
Preglednost – veliki broj vozača zanemaruje važnost preglednosti, posebno kada istim automobilom upravlja više osoba i kad svakodnevno nameštanje ogledala i retrovizora na automobilu može da predstavlja pravu gnjavažu. Ipak, zanemarivanje nameštanja retrovizora kako bi se što više smanjio mrtvi ugao često je jedan od osnovnih razloga za nastanak saobraćajnih incidenata, posebno u ovim toplim danima, kada vozača skutera i motocikala ima na svakom koraku. Takođe, savestan vozač će uvek pokušati da izbegne predugo zadržavanje u mrtvom uglu drugih vozila. U saobraćaju se treba otkrivati što više kako bi što više učesnika u saobraćaju bilo svesno našeg prisustva.
Poznavanje stanja vašeg vozila – svako vozilo drugačije se ponaša na putu. Provera vazduha u gumama, stanja tečnosti i funkcionalnosti svetala trebalo bi da bude prioritet svakog vozača. Obratite pažnju na način na koji se ponaša vozilo kojim upravljate, kako funkcioniše upravljački sklop, kakav je odaziv motora na gas, odnosno kako automobil ubrzava i kako usporava, kako funkcionišu kočnice i koliko dobro gume leže na podlozi, to jest kakvo je njihovo prijajanje za tlo. Sve to možete da probate kad ne ugrožavate nikoga, kako biste znali šta možete da očekujete od svog vozila ako se nađete u situaciji gde su neophodni brzi i nagli manevri ili naglo kočenje.
Pogledom pratiti celu kolonu – što više vidite, tim bolje. Nastojte da se ne orijentišete samo prema vozilu koje se nalazi neposredno ispred vas, već pogledom pratite čitavu kolonu. Tako ćete moći pre da uočite opasnost i da započnete s kočenjem ili izbegavanjem. Takođe, trudite se da ne vozite ispred ili iza autobusa ili teretnog vozila; iza njih zato što će vam smanjiti preglednost, a ispred zato što ne želite da u slučaju lančanog sudara na vas naleti nešto što je više desetina puta teže od vašeg vozila.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike