U trendu

Predstavljena „Ljubav nije dovoljna“ Sanje Domazet

BEOGRAD – U Klubu-knjižari-galeriji „Glasnik“ danas je predstavljena knjiga „Ljubav nije dovoljna“ Sanje Domazet u izdanju Službenog glasnika.

O knjizi je, osim autorke, govorila i urednica Gordana Milosavljević Stojanović .

Pred nama je nova knjiga Sanje Domazet, konstaovala je Gordana Milosavljević i dodala da ova zbirka od 12 priča najbolja potvrda do koje mere autorka poznaje i voli rusku književnost posebno njivou kratku prozu poput Čeholjeve.

Način na koji ona piše o ljubavi svih vrsta, prema rečima urednice, „podseća na rusko posmatranje ove emocije koja smeta smrti, a junakinje i junaci, sve što razumeju, razumeju zato što vole“.

„Sećanje na ljubav im, prustovski, pomaže da se ne boje smrti, primetila je“ Milosavljevićeva.

„Često slušamo da je više ljubavi u jednoj knjizi nego u jednom velikom gradu, konstatovala je Milosavljevićeva i dodala da je ta knjiga ova Sanje Domazet, kazala je ona, jer autorka dokazuje da se ljubavi nikada ne završavaju, da za lubav nema pomoći osim voleti više, kao i da strastvenost uvek čini čoveka moćnim, jer nebo naoružava ljubavlju one koje ne želi videti poražene…“

Priče čija se radnja kreće od Moskve i Beograda do japanskih šuma smrti i zabačenih kineskih provincija, od velikih, sjajnih prestonica do koncentracionih logora, uvek su posvećene ljubavi makar bile tragične i ona nikada ne prestaje sve dok kuca srce glavnog junaka.

„Sposobnost da milokrvnim jezikom nagoveštava najzloslutnije ishode kontrapunkt je proze Sanje Domazet“ smatra urednica . koja upozorava čitaoce da „ukoliko se utope u mekotu reči, zasuće ih jeza stvarnosti“ i to pripisuje slovenskom nasleđu pisca poniklog iz proze Čehova, Nabokova, Dostojevskog, koja jarko slika strahotne ponore duše“.

U pričama Sanje Domazet, ocena je Milosavljevićeve, „jezik je oplemenjen slojevitošću morfologije i sintakse, ali i istančanim osećajem za muziku koja treperi u ritmu rečenice oblikovane na temeljima najbolje srpske književnosti“.

Zbirka je komponovana iz tri dela, koji nose nazive muzičkih pasaža: „Mesečina u ha-molu“, „Svetlost u Ce-duru“ i „Rekvijem Agnus Dei“, što jasno ukazuje na blisku povezanost muzike i literature u stvaralaštvu Sanje Domazet.

Autorka dokazuje da „živeti u ljubavi znači biti potresen, dotaknut od užasa i radosti od pouzdanosti i straha od patnje i divote, jer nema ničeg protivprirodnijeg od života bez osećanja, jer život je milost i zbog milosrdnosti smo ovde“.
Obraćajući se publici koja je došla na predstavljanje knjige „Ljubav nije dovoljna“ po najgorem vremenu ove godine, Domazet je otkrila da veruje da knjige biraju autore ali i mesta gde će biti predstavljene jer u klubu-knjižari „Glasnik“ ona se dogovarala sa urednicom Milosavljević oko pisanja knjige.

Čak je i loše vreme dovela u vezu sa knjigom, jer priče je pisala tokom leta kada nema obaveza na fakultetu gde je profesor i tada je po vrućini radnju smeštala u sumorne, hladne dane.

Sve priče bez obzira o predmetu ljubavi povezuje ih ta emocija
tako da se dobija je bogata oda ljubavi, zaključila je autorka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.