U trendu

Preminuo glumac Bata Živojinović

Naš proslavljeni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. imao je srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se pre nekoliko nedelja ponovo pogoršalo, pa je Bata hospitalizovan i amputirana mu je noga.

Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine u mestu Koraćici. Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu „Valter brani Sarajevo“ donela mu je popularnost ne samo u Jugoslaviji, nego i u dalekoj Kini, gde je i dan danas velika zvezda.

Veliki glumački talent otkrio je kada je imao samo 15 godina. Tada je radio kao statista i scenski radnik u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta.

Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali ipak je prva uloga bila u filmu „Pesma sa Kumbare“, a koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.

Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi nego i u politici, pa je tako u nekoliko mandata bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije. Bata je 2006. godine imao srčani udar.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: „Poslednji kolosek šofer“, „Te noći Jova“, „Hotel za ptice“, „Idemo dalje Šopenhauer“, „Hajde da se volimo“, „Sekula se opet ženi“, „Lepa sela lepo gore“, „Ptice koje ne polete“, „Tri karte za Holivud“…

Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput Kozara i Bitka na Neretvi ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Tokom osamdesetih Živojinović je parodirao na svoju sliku akcionog heroja ulogama u nizu lakih komedija.

Bata Živojinović je poznat po svom bliskom prijateljstvu sa hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom. Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire. Njih dvojica su se javno pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da „poslednjih godina nije bilo mržnje između nas“, a Dvornik se nadovezao da je to bio „samo nesporazum“.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove Kozara (1962) i Tri (1965). Za film Tren je dobio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1979. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove Majstor i Margarita i Tragovi crne devojke. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu.

U avgustu 1993. je nagrađen Nagradom za životno delo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Danas u Kinoteci tri filma Bate Živojinovića

Nakon vesti o smrti Velimira Bate Živojinovića, Jugoslovenska kinoteka je otklazala planirani program u Muzeju i umesto toga prirediće danas mali omaž legenadrnom glumcu.

Na programu će biti filmovi u kojima je Živojinović igrao: „Tri“ Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, „Breza“ (1967) Ante Babaje i „Tren“ (1978) Stoleta Jankovića.

Projekcije su zakazane u 17, 19 i 21 sat.

Kinoteka je najavila i veliku retrospektivu ostvarenja Bate Živojinovića u drugoj polovini juna, nakon Festivala nitratnog filma.

Li Mančang: Duboko me je potresla vest o smrti našeg Bate

Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang izrazio je danas u ime kineskog naroda i svoje ime, saučešće srpskom narodu i porodici Velimira Bate Živojinovića zbog smrti legendarnog glumca koji je bio veoma popularan i u Kini.

„Duboko me je potresla vest o smrti Velimira Živojinovića, našeg Bate.

Ovom prilikom želim da u ime kineskog naroda i u moje lično ime izrazim najdublje saućešće njegovoj porodici i srpskom narodu. Budite uvereni, da svaki građanin Kine koji je imao priliku da uživa u njegovim filmovima, tuguje sa nama“ naveo je kineski ambasador.

U saopštenju Li je istakao da je Bata Živojinović bio osvedočeni prijatelj kineskog naroda koji je dao nemerljiv doprinos produbljivanju kinesko-srpskog prijateljstva kao i proboju srpskog filma i kulture na teritoriju Kine.

Danas, kako je naveo „čak i deca u Kini znaju ko je bio Valter“, i taj lik je i danas uzor velikom broju mladih ljudi.

„Ponosni smo što smo poznavali tog velikana srpskog i svetskog glumišta. Njegovo će mesto u našim srcima ostati zauvek upražnjeno. Neka mu je večna slava,“ zaključio je ambasador.

https://www.youtube.com/watch?v=W4tDZoZvPV0

Priključite se diskusiji o smrti Bate Živojinovića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.