U trendu

„Zagonetka Revolucijeā€œ – novo ostvarenje Dah Teatra

BEOGRAD – Pretpremijera i premijera nove predstave „Zagonetka Revolucije“, koja se igra povodom 100-godiÅ”njice od zavrÅ”etka Prvog svetskog rata i obeležavanja, kako sovjetske, tako i nemačke revolucije, odigraće se 20. i 21. decembra u Ustanovi kulture „Parobrod“, saopÅ”tio je Dah Teatar.

Karte za ovu predstavu se mogu kupiti u Parobrodu po ceni od 1.000 dinara, a broj mesta je ograničen na samo 40, navodi se u saopŔtenju.

Godina koja se polako zavrÅ”ava, u kojoj se obeležava vek od zavrÅ”etka Prvog svetskog rata, uokvirena je, s jedne strane godinom kad se obleležavala 100-godiÅ”njica sovjetske revolucije i godinom kada će se obeležavati 100 godina od revolucije u Nemačkoj, ali i 100 godina od ubistva Roze Luksemburg.

„Roza Luksemburg je i dalje inspiracija na pobunu, u dobu gde je pobuna, protiv svega Å”to je nečovečno, nasilno i izrabljivački, nevidljiva. Ona nam i dalje postavlja pitanje: gde je pobuna, da li je moguća?“, piÅ”e u saopÅ”tenju.

Radnja predstave je data kroz susrete četiri revolucionara: Ulrike Majnhof, pripadnice Frakcije crvene armije, Kamila Sijenfuegosa, Kastrovog saborca, Fanji Kaplan, atentatorke na Lenjina i „Crvene Roze“ – Roze Luksemburg koja je pričala sa pticama.

Ova četiri revolucionara se u predstavi Å”etaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama „sa one strane“.

Susret ovih likova deÅ”ava se u stanovima koji služe kao revolucionarne ćelije, u zatvorskim ćelijama ali i u pozoriÅ”tu tokom probe.

Prostor „Parobroda“ nudi idealnu situaciju u tom smislu i daje Dah teatru mogućnost, uz minimalne scenografske intervencije, da pozove publiku na kretanje kroz te ćelije, gde će moći da da se opredele za onu revoluciju u koju oni sami veruju ili da se ne opredele uopÅ”te.

„Gledaoci viÅ”e nisu samo ‘nevini’ posmatrači ili konzumenti pozoriÅ”nog čina već su i potencijalni saučesnici. Oni biraju ili su izabrani da učestvuju u radu pojedinih ćelija“, dodaje se u saopÅ”tenju.

Dah Teatar (osnovan 1991. godine) je nezavisna profesionalna pozoriŔna trupa koja traje i stvara u kontinuitetu viŔe od četvrt veka u Srbiji i internacionalno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.