najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Različit libido

Relativno često se po raznim magazinima piše o problemima koji nastaju kada su partneri seksualno neusklađeni, to jest, da budemo precizniji, kada je ženi potrebno znatno duže vremena da se zadovolji nego muškarcu. Tu se onda nude razni saveti i predlažu tehnike kako da se odnos produži, pa da oba partnera budu zadovoljna. Retko se spominje druga varijanta – da žena bude brzo zadovoljena i nakon toga bude potpuno nezainteresovana za dalji seksualni odnos, uprkos željama i potrebama svog partnera. Doduše, kada se spomene ova varijanta, obično se spomene i nekoliko načina da se to prevaziđe, to jest da se partneri usklade i da oboje budu zadovoljni (i zadovoljeni).
Ono što se najređe spomene jeste to da svi ovi saveti i tehnike pomažu samo kad razlike u seksualnim potrebama nisu drastično velike. Naime, samo tada je moguće naći neki način da se partneri usklade. Ukoliko jedan od partnera (on ili ona, svejedno) ima potrebu za seksualnim odnosom triput dnevno, a drugi partner ima potrebu za seksualnim odnosom jednom u mesec dana, to se jednostavno ne može uskladiti.
Odmah da razjasnimo: u slučaju ovako drastičnih razlika niko nije kriv, niti je, daleko bilo, neko tu nenormalan. Libido se razlikuje od osobe do osobe; nije nenormalno želeti seks (i imati toliku kondiciju) triput dnevno, niti je nenormalno želeti seks jednom mesečno. Niko tu ne treba da bude optužen da želi nešto što ne treba da želi – niti, naravno, neko sme da bude nateran na nešto što ne želi, niti da pristane na ono što mu (joj) ne prija. Jednostavno, potrebe variraju, a ukoliko su razlike u potrebama zaista velike, tu se retko kad nešto može učiniti. Tužno, ali istinito. U takvim situacijama obično je najpametnije potražiti partnera koji ima slične potrebe.
Ako vas je ovaj tekst zabrinuo, nema razloga za to. Izuzetno jak ili izuzetno slab seksualni nagon nisu baš naročito česti (kao ni izuzetno visoki i izuzetno niski ljudi), tako da je, u većini slučajeva, moguće da se partneri usklade. Potrebno je samo malo dobre volje i razumevanja – a bez dobre volje i razumevanja veza ionako ne može opstati.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike