najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dobra vožnja

Svakodnevni put kolima do posla ne bi smeo da vas sveže u čvor. Svoje telo morate pripremiti za sedenje kako biste vožnju učinili glatkom. A vožnja je počela kao velika stvar. Značila je slobodu, zeleno svetlo za izlaske, seks, pokretnost. Kud god da ste naumili, išli ste odvažno, brže nego što bi čovek inače mogao da putuje. A onda ste napravili veliku grešku kada ste prihvatili posao u drugom delu grada i sada se ne vozite na posao, već putujete na njega.
Dakle, vaš auto više nije trijumfalna kočija slobode, sada je to konj koji vas odvodi do posla i muze svaku paru iz vašeg novčanika. Sedite čekajući u redu koji se napravio na autoputu; zavaljeni kao ruski siromah u redu za hranu posmatrate ostale vozače, koji vam ne dozvoljavaju da se pomerite i koji vašu bedu samo čine hroničnom; upućujete im razne gadosti, glasno, šapatom ili sebi u bradu.
Rezultat te frustracije su hronični bol u leđima, umor, mentalni stres i tragovi volana na vašem čelu. Međutim, ako budete koristili neke cake, možete izbeći veći deo pakla koji put do posla podrazumeva. Sledeći put kada budete sedeli zaglavljeni u gužvi, pretvarajte se da je neko prosuo ledeno piće niz vaša leđa. Obratite pažnju na to kako se ramena povlače unazad i spajaju, a kičma se izvija učvršćujući stomačne mišiće. To je tačno položaj u kome bi leđa trebalo da budu tokom vožnje. Ostaje vam još samo da podesite retrovizor.
Ako je potrebno, stalno podešavajte svoje sedište. Važno je da menjate ugao i, ukoliko je to moguće, visinu sedišta svakoga dana pomalo ili tokom duge vožnje kako leđa ne bi trpela stalno isti pritisak. Svaki put kada uskočite u kola, u nekoliko poteza podesite sedište i to će vam vremenom postati navika. Ako već morate da provedete jedan period radnog dana u kolima, onda položaj u kojem ćete biti mora da vam bude po meri.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike