U trendu

Muškarci koji imaju ovu karakteristiku najčešće varaju, za žene to ne važi

Neko vara jer se boji veze pa time nesvesno želi da sabotira svoju vezu, drugi zato što im u braku nešto nedostaje, a treći pak zato jer što mogu. Iza svake prevare kriju se individualni motivi koji je nekako čine razumljivom ili je barem objasne.

Čini se takođe da to najviše zavisi od prirode i ličnosti čoveka hoće li da prevari partnera ili ne: neki će se odupreti izazovu iako su u labavoj vezi, a drugi su u čvrstoj vezi i pretražuju po društvenim mrežama i portalima u potrazi za avanturom. Postavlja se pitanje: može li se uopšteno reći da nismo baš najvernija bića. Istraživački naučni tim sa Univerziteta Southwest u Čongčingu u Kini pozabavio se razlozima nevere.

Naučnici su ispitali 260 dobrovoljaca (116 muškaraca, 147 žena) o tome da li ima možda neke veze između tona glasa čoveka i potencijale prevare – da, dobro ste pročitali, ton glasa! Kako bi stavili ispitanike u kategorije, naučnici su ih prvo zamolili da govore određene rečenice. Potom su ih pitali o njihovoj prošlosti i aferama: da li su u prošlosti češće varali ili smatraju da bi mogli da prevare partnera? Ili bi sebe opisali kao verne?

Prema podacima i izjavama naučnici jesu pronašli vezu – i to kod muškaraca! Naime, muškarci (ispitanici) s dubljim glasom mnogo su više skloni preljubi od onih koji govore višim glasom. Kod žena nisu uspeli da pronađu vezu između tona glasa i neverstva.

Jing Žang, vođa istraživanja, kaže: „Naši rezultati pokazali su da su vrlo muževni muškarci verovatnije neverniji i manje odani romantičnoj vezi od feminiziranih muškaraca. Kod žena to očigledno nije slučaj.“

Naučnica navodi kao moguće objašnjenje ovog fenomena hormon testosteron: možda, kako glasi njena teza, je povišen nivo testosterona, koji je i uzrok muževnih obeležja poput dubokog glasa, krivac za povećanu verovatnoću neverstva kod muškaraca.

Osim toga, verovatno igra važnu ulogu i činjenica da su muževni muškarci atraktivniji ženama i uspešniji kod ženskog pola pa tako lakše mogu da pronađu avanturu.

Dakle, premda imamo već dva razloga zbog kojih atraktivni muškarci imaju dubok glas i skloniji su aferama, a i rezultati istraživanja su vrlo zanimljivi, ovi rezultati se moraju uzeti s oprezom: u ispitivanju je učestvovalo tek 117 muškaraca, što nije neki veliki broj. Osim toga, uz svoj nivo hormona, ljudi imaju i savest – s kojom se mogu odupreti navali testosterona. A i notorni preljubnik će se „smiriti“ kad pronađe ženu svojih snova, pravu ljubav! Barem želimo da bez ikakvih naučnih istraživanja verujemo u to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.