U trendu

Bocvana – nezaboravan safari

Bocvana (Botswana) je smeštena u centralnom delu južne Afrike i verovatno je najširem krugu ljudi poznata po proizvodnji dijamanata, jer preko 75 procenata svetske proizvodnje dijamanata dolazi upravo iz nje. Ipak, Bocvana je i zemlja koja ima najveću kontinentalnu deltu na svetu, u kojoj se nalazi i najveće isušeno slano jezero na svetu. Takođe, ova zemlja ima i najkraću granicu na svetu, prema Zambiji, koja se pruža u dužini od samo 700 metara. Pored toga, osnovna karakteristika Bocvane je nedostatak vode. Naime, ovo je i najsuvlja zemlja na svetu, ima samo jednu stalnu reku – Okavango. Koliko je voda za ovu zemlju značajna vidi se i po tome što se nacionalna valuta zove – pula, što na jeziku setswana znači "kiša".
Bez obzira na sve prethodno navedeno, Bocvana je danas najbogatija afrička zemlja, na čemu, naravno, ima da zahvali proizvodnji dijamanata. Službeni jezik je engleski, ali je nacionalni jezik setswana, i s neznatnim razlikama govore ga sva plemena, dok se u nekim sredinama još govori i afrikans (mešavina engleskog, holandskog i germanskih jezika). Zvanična religija je hrišćanstvo – preko 60 odsto stanovništva čine hrišćani, a od ostalih religija ovde su zastupljeni islam i budizam. Hrišćanstvo, kao i engleski jezik, u ovu afričku zemlju doneo je Dejvid Livingston (David Livingstone), koji je tu stigao sredinom 19. veka. Glavni grad je Gaborone, a od većih gradova tu su još Frensistaun i Maun, koji je danas glavni turistički centar države i mesto s kojeg polaze mnogobrojni safariji.
Kada iz ovog grada krenete na safari, prva stanica na vašem putu verovatno će biti isušena slana jezera – Makgadikgadi. To je najveće isušeno slano jezero na svetu; njegova srebrnosiva površina prekriva ravnicu površine jednog, na primer, Portugala. Ovo prostranstvo je toliko da golim okom možete videti zaobljeni horizont. Prvo što će vas tu fascinirati jeste to što na svetu postoji prostranstvo koje je toliko nenaseljeno i pruža se pred vama dokle god vam pogled seže. Ova pusta ravnica u prošlosti je bila ogromno jezero koje su činile dve reke – Čobe (Chobe) i Zambezi. Tokom vremena i delovanja prirodnih sila ovaj prostor je pod uticajem sunca postao isušena ravnica, potpuno izolovana i van svih ljudskih tokova. Za vreme kišnog perioda ravnica se natapa kišom i tada možete videti ogromna jata flamingosa koji sleću u to područje u potrazi za hranom – jednom vrstom alge koja uspeva na slanom zemljištu. Ovaj prostor će vas verovatno fascinirati i prizorima zalaska i izlaska sunca, koji ovde izgledaju gotovo nestvarno i zaista su nešto što treba videti. Još jedan od fascinantnih prizora na ovom pustom mestu jeste zvezdano nebo i raskoš zvezda koje u toplim afričkim noćima osvetljavaju ovaj prostor.
Drugi prirodni fenomen zbog kojeg bi čovek trebalo da krene na safari u Bocvanu jeste delta reke Okavango, koja je najveća kontinentalna delta na svetu i pokriva poršinu od 15.000 kvadratnih kilometara. Delta reke okružena je pustinjom Kalahari, a reka Okavango se za razliku od drugih reka na svetu ne uliva ni u jedno more, već njene moćne vode nestaju u pesku severne Bocvane. Delta ove reke je svet za sebe koji egzistira nezavisno od svog okruženja, opstajući kao poseban entitet prepun boja i zvukova koji karakterišu život na njoj. Kroz kristalno čistu vodu možete posmatrati fascinantni vodeni svet koji nastanjuje deltu. Celokupna površina vode prekrivena je belim i plavim lokvanjima, dok obale reke prekriva trska. Mir i sklad vode remete jedino glasovi ptica, zvukovi nilskih konja u vodi i udari nogu slonova koji krče svoju stazu kroz rastinje. Osnovno i jedino prevozno sredstvo na ovoj vodenoj površini su uski čamci, koji se zovu mokoro, a prave se od posebne vrste drveta – sausage.
Sledeća stanica na ovom čudesnom safariju svakako je poseta rezervatu Moremi, koji spada u red najlepših rezervata u Africi. Poznat je i po ogromom broju divljih životinja koje obitavaju u njemu. Ovde ćete videti slonove, žirafe, impale, zebre, šakale, krokodile, divlje svinje… Sve te divlje životinje nastanjuju rezervat, vodeći neprestanu borbu za opstanak, jer tu samo najbolji i najizdržljiviji imaju šansu – opasnost je na svakom koraku.
Poseta Viktorijinim vodopadima je još jedna neizostavna stanica na ovom safariju. Sami vodopadi geografski pripadaju Zambiji, tako da ćete za posetu njima morati da pređete u ovu zemlju, ali trud se svakako isplati. Ovo čudo prirode prvi je svetu otkrio Livingston, čiji se spomenik danas nalazi u parku pored samih vodopada i po kome gradić koji je nikao kraj vodopada nosi ime. Ovde reka Zambezi, koja i pravi vodopade, čini prirodnu granicu između Bocvane i Zambije. Viktorijini vodopadi su turističko mesto i sve je podređeno najvećoj atrakciji – vodopadima. Posebno je interesantan let helikopterom iznad samih vodopada, kao i vožnja gumenim čamcima ispod njih. Poseban kuriozitet Viktorijinih vodopada je to da se na njima, pored Sunčeve duge, određenih dana u mesecu javlja i Mesečeva duga.
Bogatstvo prirode i surovost kojom se priroda poigrala na prostorima Bocvane svakako su dovoljna preporuka da čovek odluči da i sam poseti ovu predivnu afričku zemlju, jer ono što se ovde može doživeti spada u iskustva koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.