Nova Kaledonija: tirkizno more i pesak iz snova

More blešti u svim nijansama tirkizne boje, bela plaža je sjajna, kao da čovek nikada nije nogom kročio na nju, topli povetarac miluje telo. Tako izgleda odmor na plažama iz snova Nove Kaledonije na južnom Pacifiku. Loše vreme ili neka prirodna nepogoda? Nema šanse. Tu uvek sija sunce, garantovano.
Najlepše plaže Francuske nalaze se na drugom kraju sveta – u Novoj Kaledoniji. Na francuskoj prekomorskoj teritoriji, koja je u blizini Ekvatora, stanovnici ne znaju za kišovitu jesen. Nova Kaledonija je postala francuska teritorija 1853. i to je, uprkos delimičnoj samoupravi, i danas. Zato nije ni čudo što se svuda oseća francuski šarm.
Pariski "štimung" primetan je u buticima oko Place des Cocotiers u glavnom gradu – Nouméa, koji se nalazi na glavnom ostrvu Grande Terre. Tu dan počinje vrlo rano. Već u pet sati tržnica u Baie de la Moselle pretvara se u šareno more cveća i voća. Odatle se kreće u razgledanje grada i njegovih predivnih kolonijalnih kuća, kao i katedrale Saint Joseph. U glavnom gradu nalaze se veoma lepe plaže, kao što je ona u Baie des Citrons (Uvali limuna) s lepo uređenim kafićima ili plaže okružene palmama u zalivu Anse Vata. Južnije kod brda Mont Dore je uvala Prony.
Dalje na severu, kod Bourail-a, nalazi se fascinantan svet stena i pećina koje su nastale delovanjem Tihog okeana na obalu. Na jugu regije Yate je zaista čarobno mesto okruženo vodopadima, jezerima i šumom. Jedno od takvih ostrva je Isle des Pins, koji se nalazi jugoistočno od glavnog ostrva. Od grada Nouméa-a do njega avionom se dolazi za 20 minuta, a može se stići i brodom, vožnja traje oko tri sata. Okrugle kolibe s palmama stvaraju pravu sliku za uživanje i opuštanje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.