U trendu

Puerto Galera: peščane plaže i egzotika na filipinski način

Puerto Galera je malo mesto smešteno u Filipinskom arhipelagu, na samo tri i po sata vožnje od glavnog grada – Manile, s kojom je saobraćajno povezano na više načina. S populacijom od nešto više od 20.000 stanovnika ovo mesto je naviklo na turiste pošto već vekovima privlači različite strane osvajače, gusare, a i dobronamerne turiste. Gostoljubivo lokalno stanovništvo u početku je primalo turiste u svoje kuće, a od devedesetih godina prošlog veka, kako je turizam doživeo procvat, hoteli, apartmani, restorani i barovi niču kako širom Filipina tako i u Puerto Galeri, što nije ni čudo s obzirom na turističku ponudu.
Puerto Galera je okružena nizom manjih plaža prekrivenih belim peskom, a s druge strane planinskim masivom koji se proteže duž ostrva Mindoro. Najpoznatije plaže su Sabang, koja je najpopularnija među turistima, i Bela plaža, koju više posećuje lokalno stanovništvo. Obe plaže okružene su restoranima i barovima, pa se mogu pohvaliti bogatim noćnim životom, a i činjenicom da se nalaze na većini lista najlepših plaža na svetu. Pored njih tu su i Mala laguna, Velika laguna, Aniuan i Talipanan plaže, na kojima beli pesak prelazi polako u tamniji uz ponešto oblog kamenja.
Puerto Galera je idealna za ronioce, koji ne moraju čak ni da idu brodom da bi naišli na zanimljivu lokaciju. Samo kilometar od obale Sabanga nalazi se bogati podvodni život s mnoštvom egzotičnih morskih životinja i velikim brojem raznovrsnih korala – i sve to na ravnom peščanom dnu. Unutrašnji planinski masiv nudi različite rekreativne mogućnosti: penjanje, planinarenje, ali i iskopavanje zlata. Naime, lokalno stanovništvo rado vodi turiste na ispiranje zlata iz reke koja teče niz planinu, gde će vam se na dasci uvek zadržati mnoštvo sitnih zlatnih listova.
Na planini živi i nekoliko plemena koja ne kontaktiraju s civilizacijom, već je ignorišu i žive svojim životom. Reka se na određenom delu svog toka, u selu Minolo, sliva u visoki vodopad. U njegovom podnožju nalazi se prirodni bazen u kojem se možete kupati. Popularna turistička atrakcija je i mali muzej smešten u seoskoj katoličkoj crkvi, gde možete pogledati značajne kineske rukotvorine i porcelan iskopan u području Bajanana, kao i bogatu zbirku školjki. U Puerto Galeri možete pronaći luksuzne hotele, ali i one niže kategorije, a ako zalutate tu bez organizovanog smeštaja, ne morate se bojati da ćete spavati na ulici. Svaki meštanin će vas rado ugostiti u svojoj kući za manju novčanu nadoknadu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.