Madona di Kampiljo: italijanski skijaški raj

Madona di Kampiljo (Madonna di Campiglio) je srce trentinskog skijaškog područja. Na 1.550 metara nadmorske visine, usred prirodnog parka Adamello Brenta, nalazi se 90 km skijaške staze koja delom prolazi kroz samo mesto. Mondenski noćni život proslavio je Madonu di Kampiljo. Barovi, diskoteke, restorani, alternativa skijanju ima koliko vam srce želi. U atraktivnoj pešačkoj zoni važi pravilo: videti i biti viđen.
Sneg svetluca na suncu, čist planinski vazduh osvežava sva čula. Svakodnevne brige postaju sve dalje. Skijanje na vrhu Trentina čisto je uživanje. Priroda u belom ruhu, beskonačne skijaške staze, blistavi sunčevi zraci – to je zimski odmor u Madoni di Kampiljo. Međutim, severna italijanska regija Trentino ne nudi samo skijanje i staze za svačiji ukus nego i bogat izbor zabave Apres–Ski (posle skijanja). To je verovatno i osnovni razlog zašto poznate osobe veoma rado dolaze u nju.
Ko više voli porodičnu atmosferu, pronaći će to u Pinzolu ili Andalu. Val di Sole (Sunčana dolina), koja je skijaškim stazama povazana s Madonom di Kampiljo, nudi mnogo zimskih sadržaja za svačiji ukus. Direktan pristup stazama i zanimljiva zbivanja posle skijanja karakteristika su Marileve (Marilleva). Usred guste borove šume nalazi se živopisno mesto Folgarida. U podnožju masiva Ortler Cevedale ušuškano je mestašce Pejo, koje je posebno zbog svojih termalnih izvora. Za preostala planinska sela bez dvumljenja se može reći da obiluju zimskom romantikom.
Onaj koga želja vuče u raskošni Trento ili prema Roveretu ne mora da se odrekne uživanja u skijanju. Brdo koje se izdiže iznad Trenta, Monte Bondone (2.090 m), čini celinu s tim gradom. Ako se odlučite za vožnju žičarom do njegovog vrha, uživaćete u jednostavnim stazama i pogledu na predivno jezero Garda. Ako dolazite preko Alpa, sa severne strane je Bozen, koji ima predivan i veoma slikovit stari deo, a isplati se posetiti i brdima okruženi Meran, koji je poznat kao lekovita vazdušna banja.
Ukoliko odlučite da jedan dan pauzirate od skijanja, verovatno će vam prijati šetnja kroz Trento. Biće to odličan kontrast skijaškoj stazi. Obavezno pogledajte predivno uređene fasade renesansnih palata u ulici Via Belenzani. I katedrala (građena u 11. i 12. veku) s raskošnim freskama pravi je doživljaj za umetničku stranu vaše ličnosti. Kapućino u kafeima je tipično italijanski, ne previše skup, ali nenadmašnog ukusa.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.