U trendu

Moskva: pozornica ruske istorije (3)

Grad Moskva upravno je podeljen na 17 rejona. Sedište je najviših državnih organa i naučnih ustanova (kojih u Moskvi ima 535), sanitetskih ustanova, instituta, laboratorija, biblioteka (oko 4.000), muzeja, pozorišta, umetničkih galerija. Moskva ima nekoliko univerziteta, s Univerzitetskim gradom izgrađenim na Lenjinskim brežuljcima, a najstariji univerzitet je Lomonosov, osnovan 1755. godine. Moskva je grad s mnogobrojnim umetničkim i arhitektonskim spomenicima. U blizini Moskve nalaze se atomski centar Rusije i institut za nuklearna istraživanja. U okolini grada izgrađena je i prva atomska električna centrala. U zoni od oko 10 km od Moskve je šumski zeleni pojas u kojem su podignuti mnogi stadioni i sportski centri. Moskovski Internacionalni biznis centar ili Moskva Siti deo je centralne Moskve. Nalazi se na distriktu Presnenski, koji je trenutno u intenzivnom građevinskom razvoju. Cilj ovog projekta je da se napravi zona, prva u Rusiji i celoj istočnoj Evropi, u kojoj će na jednom mestu biti poslovni i stambeni objekti i objekti za zabavu. To će biti grad u gradu. Ovaj projekat moskovska vlada je usvojila 1992. godine. Kula Federacije, koja se trenutno gradi u ovom delu grada, biće najviša u Evropi kada bude završena. Plan je da se izgradi i najviša zgrada na svetu do 2010. godine – Kula "Rusija", visine 648 metara. Takođe, tu su planirani i mnogi drugi projekti kao što su akvapark i drugi rekreacioni objekti, prestižne kancelarije, apartmani. Konstrukcija četiri metro stanice je već završena.
Prilaz nekim delovima grada moguć je samo autobusom, trolama ili tramvajem. Obično se karta kupuje kod vozača i treba je poništiti u prevozu. Na raspolaganju su vam brojne mesečne povlastice. Dešava se da ne idu po planiranom redosledu pa ih možete čekati od pet do čak 40 minuta. Radi od 5.30 pa do jedan sat posle ponoći. Stanice su obeležne velikim A za autobuse, T za trole i Tp za tramvaje. Ne postoje noćni autobusi, tramvaji niti trole. Ukoliko ste zakasnili na poslednji, preostaje vam jedino da pozovete taksi. Kartu možete kupiti kod vozača, ali je jeftinije da je kupite na stanici. Ukoliko nemate kartu, a uhvati vas kontrola, kaznu ćete platiti na licu mesta, a može vam se desiti i da budete izbačeni iz prevoza.
Moskovska podzemna železnica je jedna od najlepših na svetu. Stanice u centru imaju ogromne tavanice s predivnim mozaicima i statuama. U centru nema mesta na kom morate pešačiti duže od 10 minuta do stanice. Celog dana metro ide na svaki minut i po. Metro počinje s radom od 5.20 i radi do jedan sat noću. Obično je poslednja vožnja oko 00.50 s poslednje stanice svake linije. Kada su velike gužve, obično oko 8-9 i 17-19 sati, treba koristiti neki drugi vid transporta. Metro nema nikakve posebne zone i ne postoji limit za korišćenje vozne karte. Karta je oko 7 rubalja, za pet vožnji 30 rubalja, a postoji karta i za 10 vožnji, ona košta 50 rubalja. Kazne se kreću oko 15 evra. Među najimpresivnijim stanicama su Arbatskaja na tamnoplavoj liniji, Plošćad, Novoslobodskaja i Majakovskaja – zelena linija.
Taksisti su povoljni i stalno na raspolaganju. Dovoljno je da podignete ruku u bilo kojoj većoj ulici i zaustavićete taksistu. Petominutna vožnja je oko 1-2 dolara ukoliko se krećete po centru. Maršrutka je mini-bus koji zaustavljate kao i taksi, ima brojeve kao i autobusi ili trole. Karta je 4-10 rubalja i plaća se direktno vozaču. Kada ste u blizini mesta na kojem morate da izađete, glasno doviknite vozaču da stane. Da biste iznajmili kola, potrebno je da imate preko 18 godina, pasoš, vozačku dozvolu i kreditnu karticu (Visa, American Express, Europay, Diners Club). U gradu ima puno mesta koje je idealno posetiti pešice. U centru, važne stvari smeštene su jedne do drugih, a hoteli, pozorišta i restorani su na minut jedni od drugih. Aleksandrovska bašta, bulevar i Crveni trg idealni su za šetnju. Mape su dostupne u većini hotela, knjižarama, kioscima, kao i na svim metro stanicama.
Geografski posmatrano, Moskva se nalazi u centru evropskog dela bivšeg SSSR-a, na obalama reke Moskve, u velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 metara nadmorske visine. Moskovska oblast izložena je hladnim arktičkim i sibirskim klimatskim uticajima. Srednja januarska temperatura je –11º Celzijusa, minimum -42º. U julu temperatura iznosi oko 19º C, maksimum 37º C. I još nekoliko osnovnih informacija. Pušenje je zabranjeno u javnom prevozu i u muzejima. Da biste zvali nekoga iz Rusije, potrebno je pritisnuti 8, zatim čekati na signal, zatim pritisnuti 10, pa kod države, pa pozivni broj grada, a tek onda telefonski broj koji okrećete. Restorani obično sami zaračunavaju napojnicu na račun, ali su dodatne napojnice uvek dobrodošle. Taksisti ne očekuju napojnice. Internet je dostupan u centru grada, kao i u većini hotela.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.