U trendu

Renesansna lepotica – mami uzdahe turista (foto)

Toskana je u poslednje vreme postala popularna destinacija za lep i opušten odmor. Zbog predivnog krajolika, svetski poznatih vina i kuhinje, kao i tradicije izrade ručnih radova, to je deo Italije koji prosto morate posetiti.

Toskana je velika regija u srednjoj Italiji; podeljena je na devet provincija: Firenca (Firenze), Sijena (Siena), Groseto (Grosseto), Luka (Lucca), Piza (Pisa), Masa-Karara (Massa-Carrara), Areco (Arezzo), Livorno (Livorno) i Pistoja (Pistoia). U istoriji je poznata kao ključna evropska regija, jer je bitno uticala na razvoj umetnosti, kulture i obrazovanja.

Toskana ima dugu i zasluženu reputaciju najlepšeg dela Italije. Ta lepota je delom prirodna, a delom rad ljudskih ruku. Ova regija bila je centar italijanske renesanse. Renesansa je donela neke od najlepših umetničkih dela, a većina ih se još može pronaći u muzejima i galerijama Firence i Pize.

Foto: Marmax/Pixabay.com
Foto: Marmax/Pixabay.com

Glavni i najposećeniji grad Toskane je Firenca, bogata kulturom i lepotom. Firenca je sama po sebi umetničko delo, tako da ćete već samom šetnjom kroz grad imati utisak da ste u muzeju. Ne bi vam bio dovoljan ni ceo život da proučite sva blaga Firence. Galerija Ufiči (Uffizi) je prva na listi; to su nekadašnje kancelarije vladajuće porodice Mediči, koje su radili renesansni majstori.

Sledeće što morate videti je Duomo. Ostaćete zapanjeni kada vidite ovu katedralu, koju je osmislio Bruneleski (Brunelleschi), zvonik je napravio Đoto (Giotto), a pored toga, tamo možete videti i Gibertijeva (Ghiberti) vrata, kao i Mikelanđelovu Pijetu.

Sledeća građevina koju bi trebalo videti je Pitijeva palata, u kojoj je živela porodica Mediči. U njoj se nalazi kolekcija predivnih slika, porcelana, kočija i moderne umetnosti. Firenca je vrlo popularna među turistima, pa izbegavajte odlazak tamo leti, osim ako ne želite da čekate u redovima ispred muzeja i crkava.

Foto: Marmax/Pixabay.com
Foto: Marmax/Pixabay.com

Na putu iz Firence prema Sijeni nalazi se gradić San Giminjano (San Gimignano). Kad uđete u njega, imaćete osećaj kao da ste ušetali u gradić iz bajke, prepun kamenih tornjeva, crkava prekrivenih freskama, a sve je okruženo prelepim poljima i terasastim vinogradima.

Iako je svetski poznat po krivom tornju, grad Piza ima u ponudi i brojne druge atrakcije. Piza je jedno od važnijih istorijskih područja, ali i jedno od posećenijih. Ovaj grad omogućava turistima da vide građevine koje odražavaju mnoge različite epohe i umetničke struje, kao što su, između ostalih, romanski i gotski stil. Krivi toranj se nalazi u severozapadnom delu grada, a na istom području nalazi se još nekoliko važnih građevina. Campo dei Miracoli – Polje čuda, jedan je od najveličanstvenijih trgova u Italiji. Tamo se nalazi još i Camposanto ili Sveto polje, Duomo ili Katedrala, kao i Battisterio – krstionica kružnog oblika. Pored toga u Pizi možete posetiti dva zanimljiva muzeja – Museo delle Sinopie i Museo dell’Opera.

Jedno od blaga Toskane je Luka (Lucca), i to zbog niza razloga. Prvo, poznata je po tome što je izgrađena kao grad okružen zidinama, što je vrlo bitno za toskansko i italijansko kulturno nasleđe. Gradske zidine su dobro sačuvane i nacionalni su ponos. Drugo po čemu je Luka poznata jesu neke od najlepših gradskih plaža; nalaze se u blizini, tako da do njih možete stići i pešice. Treći razlog su prihvatljive cene. Retko koji turist će otići bez suvenira ili sećanja na ukusnu hranu. Luka je izgrađena u romanskom stilu, a odličan primer građevina u tom stilu su katedrale San Mikele (San Michele) i San Martino (San Martino). Srednjovekovne zidine, glavna karakteristika ovog grada, vrlo su debele i čvrste. Napravljene su u 16. veku i opasuju celi grad.

U Sijeni obavezno posetite ogromnu katedralu – Duomo (Duomo), bogatu freskama i kipovima, kao i Berninijevu kapelu. Nemojte zaboraviti na osveženje, čašicu toskanskog vina, koje je sinonim za celu ovu regiju. Probajte vino kjanti (Chianti), koje je tako nazvano po gradu koji je pravo oličenje toskanske idile. Toskana šarmira posetioce već vekovima, a i sami ćete tamo sigurno ostaviti mali deo svog srca.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.