Šetnja ulicama Beča

Šetnju austrijskom prestonicom započinjemo kod Muzejske četvrti, baroknog zdanja koje je nekada bilo staja za carske konje, a danas je jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Odmah preko puta smeštena su još dva muzeja. Muzej istorije umetnosti građen je u stilu italijanske renesanse. Prirodnjački muzej izgrađen je kao odraz u ogledalu svog slavnijeg suseda.
Ako krenemo dalje, dolazimo do veličanstvene zgrade Parlamenta. Građena u klasičnom stilu, podseća na grčke hramove. Ispred Parlamenta nalazi se i prelepa fontana Atine, grčke boginje mudrosti. Sledeći je Burgteatar, koji se smatra vodećom pozornicom na nemačkom govornom području. Narodni park je blizu. Tu je i nekoliko ružičnjaka i kopija antičkog Tezejevog hrama. Kroz prelepi Rathaus park izlazimo pred neogotsku Gradsku većnicu.
Kafe „Demel“ je najotmenije bečko odredište za ljubitelje kolača. Odmah do njega je Losova kuća. Ta zgrada interesantna je u arhitektonskom pogledu – rađena je prema načelima bečke moderne. Deluje kao veliki kontrast Hofburgu, carskoj palati, preko puta kojeg se nalazi. Delo je čuvenog arhitekte Adolfa Losa i predstavlja njegov obračun s bečkom secesijom. Nijedna druga građevina nije izazvala toliko nesuglasica kao ona. Car Franjo Josip smatrao je da je uništila izgled trga pa je na palati Hofburg navukao zavese kako je ne bi gledao.
Čuvena Graben ulica je simbol grada Beča. Tu je i Katedrala svetog Stefana, jedna od najvećih gotskih katedrala u Evropi.
Hotel „Zaher“ i čuvena zaher torta su nezaobilazni. Originalni recept je ostao tajna. Preko puta je zgrada Državne opere. Kada je svečano otvorena Mocartovim „Don Đovanijem“, njeni autori više nisu bili živi – nisu mogli da se nose s prestrogim kritikama bečke javnosti koje su se odnosile na zgradu koju su podigli. Car Franja Josip ju je čak nazvao železničkom stanicom, jer mu se nije svidela. Bez obzira na arhitektonske primedbe o mešavini različitih stilova, Opera je danas sastavni deo Beča.
Potom se možete odmoriti u gradskom parku. Najpoznatiji je po spomeniku Štrausu, kralju valcera. Karlova crkva je verovatno najznačajnija sakralna barokna građevina u Beču. Izgrađena je u čast Karla Boromea, sveca koji štiti od kuge. To remek-delo je jedna od najlepših bečkih crkava.
Za kraj ostavite Prater. Njegov simbol je džinovski točak. Privremeno postavljen 1897. godine, okreće se i danas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.