U trendu

Španija – najpoznatije turističke destinacije (3)

Palma de Majorka ima 350.000 stanovnika. Pleni neodoljivim šarmom, uskim makadamskim ulicama u starom delu, s mnogobrojnim kafićima i restoranima u kojima možete jesti po pristupačnim cenama, posebno ako se opredelite za turistički meni. Cena obilnog i ukusnog obroka je desetak evra. U nekom od brojnih barova možete uživati u čarima flamenka. Noćni život je posebno uzbudljiv. Jedan od najznačajnijih objekata u Palmi je grandiozna katedrala iz 1230. godine.
Dvorac Belver takođe treba videti. Novi deo grada krase široke avenije, šoping centri i prodavnice firmirane robe. Uz more se proteže šetalište, a tu je i jahting centar. Domaćini su ponosni što Palma stalno dobija Plavu zastavu, priznanje za najčistije plaže u Evropskoj uniji. Ovde je sve podređeno turistima. Svi hoteli, bez obzira na kategoriju, nude vrhunsku uslugu i gostoprimljivost. Grad, ali i celo ostrvo, bukvalno živi 24 sata, pa je i radno vreme prodavnica prilagođeno turistima. Majorka je poznata po sopstvenoj proizvodnji obuće i kožne galanterije, zlatnog i srebrnog nakita, vezenih rukotvorina i predmeta od stakla.
Ibica je ostrvo u Sredozemnom moru s divnim plažama. Ipak, najpoznatija po noćnom životu, zbog čega privlači turiste iz celog sveta. Klubovi, kafići i diskoteke pravi su raj za ljubitelje dobrog provoda. Ulaznica za diskoteku košta od 35 do 50 evra, ali dobra muzika može da se sluša i besplatno u nekom od kafića na obali.
Posle određene pauze, a posebno nakon ukudanja viza, poraslo je i interesovanje za turističke aranžmane za Španiju. Čini se da se sve više naših turista vraća na španske obale ili prvi put odlaze tamo da bi se i sami uverili u njene čari. Najčešće se putuje avionom. Let do Barselone ili Majorke traje nešto više od dva i po sata. Mlađi turisti putuju i autobusom. Vremenske razlike između naše zemlje i Španije nema. Zvanična valuta je evro.
U Španiji ćete uživati u gastronomskim specijalitetima. Kuhinja je tipična mediteranska, s dosta ribe i plodova mora. Maslinovo ulje i beli luk su neizbežni sastojci. Najpoznatije nacionalno jelo je paelja, slična bosanskom loncu. Španci se ponose i sangrijom, voćnim vinom koje se pije isključivo za vreme jela i koje mnogi turisti nose kao nezaobilazni suvenir. Preporučuje se flaširana voda za piće. Ko dođe u Španiju, trebalo bi da obiđe što više mesta. Rentakar je povoljan, a cena zavisi od broja dana. Automobil se, obično, može iznajmiti za 30 evra dnevno. Izleti brodom najčešće koštaju oko 30 evra.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar