U trendu

Velelepna kraljica Dunava (foto)

Prilikom razgledanja kulturnih i istorijskih lepota grada ne treba zaboraviti ni na zabavu i šoping, tako da neizostavno morate posetiti i najpoznatiju budimpeštansku promenadu i trgovačku zonu – ulicu Vaci. U dugačkom nizu ređaju se prodavnice proizvođača poznatih svetskih marki, poslastičarnice, kafići i fontane. Ako želite da popijete kafu u nekom od kafića, savetujemo da naručite kapućino. Pošto Mađari jako loše ili nikako govore engleski, namučićete se dok im objasnite da biste hteli da popijete „normalnu“ kafu. S kapućinom nećete pogrešiti. Cene odeće, kao i pića i hrane slične su onim kod nas, a njihovom formiranju doprinosi i visina prosečne mađarske plate, koja je slična našoj. Uprkos tome Mađari mnogo i rado idu u pozorišta i muzeje. U samo jednoj ulici u Budimpešti postoje 23 pozorišta. Na primer, za izložbu dela Van Goga karte je trebalo rezervisati danima unapred.

Foto: Hince/Pixabay.com
Foto: Hince/Pixabay.com

U daljem razgledanju grada treba krenuti do Trga heroja. Do njega turisti najčešće stižu najdužom budimpeštanskom avenijom – Andrašijevom (Andrassy), koja je dugačka oko dva i po kilometra. Na Trgu heroja smešten je impozantni bronzani kip koji prikazuje dolazak sedam mađarskih plemena na prostore koje i danas nastanjuju Mađari. Sedam konjanika stoji u podnožju skoro sto metara visokog obeliska na kojem je veliki kip žene, simbola početka ljudskog postojanja; ona u jednoj ruci drži krunu, a u drugoj prepoznatljivi krst sv. Ištvana. Kipovi svih mađarskih kraljeva postavljeni su u stotinu metara dugačkom polukružnom nadsvođenom podestu. Posle obilaska Trga heroja svoje putovanje možete završiti – a čime drugim – poznatim mađarskim gulašom.

Foto: Bergadder/Pixabay.com
Foto: Bergadder/Pixabay.com

Savetujemo vam da posetite restoran „Paprika“, koji je uređen u tradicionalnom stilu s mnoštvom drvenih detalja. Gulaš serviran u metalnim posudama i hleb poslužen na drvenim kolicima učiniće doživljaj tradicionalnog obroka potpunim i na najlepši način zaokružiti vašu posetu ovom gradu. Možete posetiti i Ostrvo svete Margarete (Margit-sziget), mesto na kojem se prostiru sportska igrališta, engleski i japanski vrt, termalni hoteli, bazeni i barovi, kao brojne staze za nedeljne šetače željne tišine i mira, a sve to nedaleko od samog središta grada.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar