U trendu

Lima – grad kraljeva

Na pola puta kroz prašnjavu pustinju Perua, Lima je smeštena između okeana i prohodnih delova Anda. Razređen i haotičan, takav je danas glavni grad Perua. Prepun je kontrasta između siromaštva i bogatstva; prašnjave barake prostiru se s obe strane grada, kao i blistavi apartmani i oblakoderi s kancelarijama na obali u predgrađu.
U danima španske dominacije Lima je smatrana za najvažniji i najprosperitetniji grad španske Amerike, tada i jedan od najlepših, poznat i kao grad kraljeva. Ta raskoš je odumrla, ali je Lima i danas grad koji privlači svojom uzbudljivom mešavinom nacija i stilova, uskomešan i dinamičan, grad koji je nabijen i ispunjen kulturom i bogatom baštinom. Danas je Lima centar političkog i trgovačkog života Perua i glavna kapija ka ostatku zemlje. Duge pešačke ulice ispunjene radnjama i posetiocima omogućuju povezivanje dveju glavnih plaza u Limi.
Srce starog grada smešteno je u centru grada, na trgu Plaza Mejor ili Plaza de Armas, koji je graciozno kolonijalan sa svojom bronzanom fontanom i starim uličnim lampama. Nekada je bio glavni trgovački trg; tu su se održavale i borbe bikova za vreme španske vladavine. Oko trga su izgrađeni veoma zanimljivi objekti, kao što su velika španska barokna katedrala, zatim Muzej religiozne umetnosti, kao i impresivna Palata vlade, ispred koje je postavljena počasna garda. Tu su i gradska većnica i Palata Arcbisops s predivnim drvenim balkonom. Plaza San Martin je drugi impozantan trg u tom delu grada, a prepoznatljiv je po fantastičnim fontanama, uličnim umetnicima i izvođačima.
Lima je grad bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Tu se nalaze muzeji i galerije koje na najbolji način prikazuju posetiocu to kulturno bogatstvo. Nacionalni muzej je najbolji primer antropoloških i arheoloških istraživanja. Čuva odlične eksponate koji obeležavaju istoriju drevnih peruanskih civilizacija i pruža posetiocu potpun uvid u bogato arheološko nasleđe ove zemlje. U ovom muzeju, koji je najznačajniji državni muzej u Peruu, posetilac se hronološki upoznaje s komplikovanom drevnom istorijom zemlje. Prikazuju mu se mnoge pokorene kulture i njihova dostignuća iz oblasti umetnosti, te istorija autentičnih žitelja carstva Inka.
Muzej Oro del Peru – Zlatni muzej smešten je u zgradi u obliku tvrđave. Njegove prostorije ispunjene su riznicama i blagom Inka i njihovih predaka. Masivne kolekcije zlatnih ceremonijalnih i ukrasnih predmeta privlače pažnju svakog posetioca. Ovde se posebno izdvaja čuveni zlatni Tumi, simbol Perua, koji je izlagan širom sveta. Ostali deo muzeja prikazuje zbirke tapiserija i oružja iz doba Inka, drvene predmete, ceremonijalne maske, odeću i sačuvane mumije. Ovde je i ogroman displej koji prikazuje oružje i uniforme iz peruanske prošlosti. Muzej Rafael Larko Herera, koji je smešten u zgradi kolonijalnog stila iz 18. veka, posetiocu nudi najveću i najimpresivniju kolekciju keramike na svetu sa oko 55.000 glinenih predmeta. Kao najveću atrakciju čuva predivnu zbirku keramike dinastije Mos, čiji su pripadnici živeli na severnoj obali Perua između 200. i 700. godine pre nove ere. Kultura dinastije Mos poznata je po tome što je usavršila imaginativni jezik drevnog Perua kroz korišćenje kreativne grnčarije, obezbeđujući ključ i razumevanje svih aspekata svoje civilizacije bez korišćenja pisane reči. Preko njihovih keramičkih predmeta možete saznati sve o njihovoj kulturi, religiji, životu, muzici.
San Francisko je najlepša kolonijalna crkva Lime, belo-žuta zgrada s dve kule i kamenom fasadom. Poznata je i po tome što je to jedna od retkih zgrada sačuvanih posle razaranja iz 1746. godine, a čuvena je i po podzemnim katakombama u kojima je sahranjeno preko 70.000 ljudi. Unutrašnjost je dekorisana predivnim mozaicima i izgraviranom tavanicom od drveta. U ovoj crkvi nalazi se i čuvena biblioteka sa stotinama starih tekstova, a u okviru crkve je i soba s remek-delima slikara Rubensa i Van Dajka.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.