U trendu

S decom na putu (1)

Duže putovanje s decom je prava noćna mora za neke roditelje. Poznato je da deca ne mogu da izdrže dugo na jednom mestu. Neki mališani ne podnose putovanja i često povraćaju. Statistike govore da čuveno pitanje: „Kada ćemo da stignemo?“, svako dete prvi put postavi svojim roditeljima posle samo 45 minuta vožnje. Radi sigurnosti, decu obavezno treba da vozite u njihovim sedištima, a svi znamo koliko ih deca vole.
Budite svesni da nema potrebe da na odmor ponesete celu kuću. Većinu stvari možete da kupite bilo gde i bilo kad na putu. Pranje i peglanje je omogućeno u svakom hotelu, a hranu je najbolje da kupujete usput da biste bili sigurni da ono što jedete nije pokvareno. Stvari spakujte u torbe od tankog, mekanog materijala jer će se tako najbolje prilagoditi ograničenom prostoru u prtljažniku. Ono što želite da imate pri ruci (hrana, jakne, pelene) spakujte tako da vam budu na dohvat ruke, na vrhu.
Najbolje vreme za duga putovanja jeste noć, kada dete spava, jer tako lakše podnosi dugu vožnju. S jedne strane, vozaču će biti teže da vozi po mraku, ali i jednostavnije da se koncentriše na vožnju u tišini. Svaka dva sata zaustavite se i napravite malu pauzu. Iako mnogi očevi ne veruju u ovaj savet, već voze bez pauze da bi što pre stigli, ipak bi trebalo da se zaustave – i sami će brzo postati svesni koliko će im odmor prijati. Ako ipak rešite da putujete danju, dobro razmislite kada birate mesta za odmor. Idealno mesto za odmor jeste ono s ljuljaškama ili malim dečjim igralištima, kojih sada ima na svakoj bolje opremljenoj pumpi.
Pre nego što krenete i suočite se s vrelim staklima i suncem koje uporno obasjava vaše dete u autu, bilo bi dobro da kupite zaštitu protiv sunca koju kačite na prozore. Ne zaboravite lekove. Mnogim mališanima ne prija vožnja, pa bi bilo dobro da imate elektrolite već rastvorene u nekoj flašici da dete ne bi dehidriralo. Postoje i tabletice protiv bolesti vožnje, ali ako imate sasvim malo dete, njima takve tabletice ne smete da dajete. Treba da imate pri ruci i sirup protiv temperature i pribor za prvu pomoć: flaster i hidrogen.
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)