Evropa protiv turista: „Idite kući, previše vas je!“

Čitava Evropa stenje pod teretom toplotnog udara nazvanog Lucifer, a istovremeno nastaje sve više svađa i sukoba. Međutim, ne zadržava se sve na svađama već se pojavljuju i protesti protiv, verovali ili ne, turista. Kako prenosi britanski Gardijan, nezadovoljstvo turistima moglo bi da obeleži ovo leto. Epicentar takvih protesta je Španija koja je samo prošle godine imala više od 75 miliona turista. U Barseloni, gde tenzije rastu već nekoliko godina zbog sve većeg broja turista, ali i uticaja Airbnb-a na tržište nekretninama, pojavljuju se i kaznena dela protiv turista. Naime,  mladi radikalne stranke snimljeni su dok su sekli gume biciklima i jednom turističkom autobusu. Svakako je ovakav model turizma neodrživ i proteruje ljude iz njihovih krajeva.

Osim Barselone, protesti su održani na Majorci i u San Sebastijanu gde se planira veliki marš protiv turista 17. avgusta. Nije samo Španija mesto protesta protiv turista, već su počeli da se bune i stanovnici Venecije. Naime, tamo svake godine prođe više od 20 miliona turista, a grad ima samo 55.000 stanovnika. Hiljade lokalnih stanovnika protestovalo je zbog sve viših cena nekretnina i zagađenja koje sa sobom donose veliki kruzeri, što posebno narušava ionako osetljivu okolinu venecijanske lagune.

Šef svetske turističke organizacije Taleb Rifai kaže da je porast anti-turističkih protesta ozbiljan problem kom treba pristupiti na ozbiljan način. „Ne smemo da odustanemo samo zbog pogrešnog upravljanja resursima. Da bismo osigurali turizam kao ekonomsku granu od koje će imati koristi i lokalne vlasti i kompanije, ali i sami turisti, moramo se posvetiti održivoj politici“, kazao je Rifai.

Lokalne vlasti ozbiljno su shvatile razne preporuke i tako je Barselona počela ozbiljnije da proverava najam nekretnina preko Airbnb-a. Pretpostavlja se da je gotovo polovina od 16.000 iznajmljenih nekretnina ilegalno. Rim je recimo zabranio veslanje u fontanama, a zabranili su i opijanje tokom noći. Dubrovnik je jedan od primera spomenutih u Gardiajnovom tekstu zbog postavljanja novih kamera kojima se prebrojavaju turisti i može se zabraniti ulaz u stari deo grada jednom kad sistem proceni da je ušlo previše turista. Hvar je još jedan primer borbe protiv problematičnih turista i grad je uveo stroge novčane kazne zbog neprimerenog ponašanja, prenosi Express.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike