U trendu

Ne volite klasično letovanje? Evo SAVRŠENIH destinacija za vas

Leto asocira na more, peščane plaže, palme, slanu kosu i koktele sa kilometarski dugim slamkama, na nekom mestu gde smo svetlosnim godinama udaljeni od obaveza i gradske rutine.

Ali, šta ako niste letnji tip? Šta ukoliko mrzite vrućine, plažu i sve malopre pomenuto? Možda biste se vi baš uputili negde gde je klima prijatna i gde nema invazije pijanih turista koji bi vas ometali u uživanju.

Možda biste sneg u julu, sivilo umesto sunca i to naravno nije za osudu, niti je bilo šta ovde čudno. Jednostavno, možete da letujete i na nekim drugim mestima i da se provedete ludo i nezaboravno, piše Lux life.

Ovo su neke od idealnih lokacija za sve one koji ne vole tipično letovanje na suncu i egzotičnim ostrvima.
Geteborg 

Geteborg se nalazi blizu ušća reke Gota u kanal Skagerak, koji spaja Baltičko sa Severnim morem. Zahvaljujući blizini morske obale, klima je ovde iznenađujuće prijatna. Leti temperatura dostiže i ne prelazi idealnih 28 stepeni, a zimi dani nisu toliko hladni koliko se očekuje za klimu u Švedskoj. U Geteborgu nema saobraćajnih kolapsa, gužvi u prevozu, a automobilske sirene jedva da čujete tokom dana.

Geteborg živi u znaku ekologije i ponosi se čistim vazduhom. Šveđani izuzetno vode računa o zdravom životu, o čemu govori podatak da deca slatkiše jedu samo u retkim prilikama, u gradu postoje mnogobrojni izvrsni restorani mediteranske kuhinje, a na raspolaganju su i ostale svetske gastronomije.

Grenland 

Iako je kao arktička zemlja lociran bliže Severnoj Americi u geografskom i etničkom smislu, iz političkih i istorijskih razloga se više povezuje sa Evropom. Grenland predstavlja najveće ostrvo na svetu, isto kao i najveću zavisnu teritoriju. Takođe, ovde se nalazi najveći nacionalni park. Oko 81 odsto površine Grenlanda je pokriveno ledom, poznatim kao Grenlandski ledeni pokrov. Pronađite svoju avanturu upravo ovde. Ovde ćete se susresti sa belim medvedima, pa čak iako ga posetite tokom leta, istočni Grenland je prekriven ledom i spektakularnim prirodnim ledenim skulpturama. Crveno ostrvo i Crveni fjord su posebno poznati po skulpturama leda.

Pored polarnih medveda, postoji i dosta drugih vrsta divljih životinja koje ćete videti samo na istočnom Grenlandu. Snežnobeli artički zečevi, jata morskih ptica, grbavi i beluga kitovi su očaravajući prizori za svakoga ko prvi put posećuje Grenland.

 Irska

Ukoliko volite prirodu i sve nijanse zelenog, poljsko cveće i mirisnu lavandu, onda je Irska čarobna zemlja za vas. Teško da ćete bilo gde drugde pronaći toliko nijansi zelene boje. Prelepi pejzaži, polja lavande i sve to okruženo Atlantskim okeanom. Tri najveća grada su Dablin, Kork i Golvej.

U Irskoj možete posetiti: Triniti koledž u Dablinu, Moher stene, Glendalou, Grafton Strit u Dablinu, Nacionalni park Kilarni, Ostrva Aran, Zamak Banreti i Folk park, Engleski market u Korku. Irska se može pohvaliti mnogobrojnim nacionalnim parkovima pa zato posetite: Viklou, Konemara, Glenveh, Kilarni, Buren i Balikroj.

Ukoliko ste filmofil i volite romantičnu komediju sa Džerardom Batlerom „P.S. I love you“, onda sigurno pamtite spektakularne scene koje su snimljene upravo u živopisnoj Irskoj. Leta su retko veoma vruća, ali se temperatura zimi ne spušta često ispod nule.

 Aljaska 

Iako su prve asocijacije uz Aljasku – hladnoća i daljina, ova ogromna najveća američka država je prelepa. Takođe, na samoj Aljasci postoji pregršt turističkih sadržaja, i to za svakog ponešto. O fantastičnoj prirodi Aljaske su svi čuli, a kako je ponuda ogromna, dobro je u startu odabrati nekoliko omiljenih stvari koje ne želite da propustite.

Neke od njih su nacionalni park Denali, lovačke i ribolovačke aktivnosti, turistički kruzeri, ture helikopterom, putevi „Zlatne groznice“, obilasci vekovnih glečera. Poseta u septembru glečeru Vortington, koji je jedan od najvećih na svetu i jedan od onih koji se uprkos globalnom zagrevanju ne smanjuje, posebno je fascinantna.

Temperature na Aljasci su u letnjim mesecima maksimalnih 27 ili 28 stepeni Celzijusovih, što je za one koji ne podnose vrućine, raj.

Ovde je sasvim normalno naleteti na medveda, videti orla ili prisustvovati prirodnom fenomenu polarne svetlosti. Ova priroda, okruženje i način života isklesali su stanovništvo koje se potpuno razlikuje od ostatka Amerike. Ljudi na Aljasci su srdačni i beskrajno praktični, što će vaš boravak na ovom mestu učiniti još lepšim.

(B92)

1 komentar
  1. Anonimni

    zivim u Göteborg, i otvoreno kazem autoru M.P. da ne kenja.

Napišite komentar