najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU: „Gugl” i „Fejsbuk” da plaćaju novinskim kućama

Sve su brojnija istraživanja koja potvrđuju da korisnici interneta radije čitaju vesti na „Fejsbuku” i „Guglu” nego na sajtovima medijskih kuća čije sadržaje ove dve velike internet kompanije preuzimaju. Međutim, ne samo da džinovi iz Silicijumske doline uzimaju vesti iz novina nego novinskim kućama preuzimaju i zaradu od oglasa. Zbog toga će Evropska unija (EU) već sledećeg meseca predložiti niz mera kojima će garantovati veća prava izdavačima i omogućiti im da od „Fejsbuka”, „Jutjuba”, „Gugla” i drugih internet firmi zahtevaju novčanu naknadu za objavljivanje preuzetih sadržaja.

Cilj predloga jeste da se ublaži pad prihoda od oglašivanja, sa kojim su tradicionalni mediji suočeni poslednjih godina. Kako objavljuje „Gardijan”, institucije EU tek treba da otvore raspravu o ovoj temi.

Namera je da se ojača pozicija tvoraca originalnih sadržaja – muzičara, izdavača, emitera i drugih. Izdavači se dugo žale da, iako im se broj čitalaca zahvaljujući društvenim mrežama povećao, oni od toga gotovo da nemaju nikakvu finansijsku korist. U predlogu novih mera, EU je navela da je opstanak izdavaštva doveden u pitanje i da to može da ima posledice na medijski pluralizam, demokratsku raspravu i kvalitet informisanja. Brisel zbog toga razmatra da izdavačima pruži ekskluzivno pravo da svoj sadržaj predstave javnosti i da ga prikazuju u digitalnoj formi. To bi značilo da bi novinske kuće mogle, na primer, od „Gugla” da zahtevaju naknadu za objavljivanje preuzetih tekstova u servisima kao što je „Gugl vesti”.

Prethodni pokušaji da se kompanija najvećeg svetskog internet pretraživača primora da plati za preuzete novinske tekstove završili su se bez rezultata po izdavače. Na primer, kada je u Španiji uvedeno obavezno plaćanje, „Gugl” je ugasio servis vesti u toj zemlji, a u Nemačkoj su mnogi izdavači odustali od naplate jer im je znatno opala posećenost zbog toga što njihovi sadržaji nisu bili dostupni u „Guglovim vestima”.

Protiv internet kompanija nedavno su ustali i vodeći svetski muzičari koji smatraju da se „Jutjub” i slični sajtovi bogate na njihov račun. Umetnici su zatražili promenu američkog zakona o autorskim pravima kako bi im pripao veći udeo zarade. Izvođači su tom prilikom naveli da zastareli zakon ide u korist internet kompanija jer ih oslobađa odgovornosti kada njihovi korisnici krše autorska prava.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike