najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tajna oflajn operacija protiv „Gugla”

Pre nego što su francuski istražitelji prošle sedmice upali u kancelarije „Gugla” u Parizu, preduzeli su izuzetne mere bezbednosti kako bi od ove tehnološke kompanije sakrili da vode istragu. Ekipe su radile oflajn i nijednom nisu pomenule ime kompanije, objavio je „Gardijan”.

Operacija je vođena pod šifrom „Lala”, zbog toga što „Gugl” preko svog ogranka u Holandiji preusmerava milijarde evra svake godine kako bi izbegao porez na većinu prihoda.

Glavni francuski tužilac za finansije Elijan Ulet rekla je da je njen tim radio u najstrožoj tajnosti otkako je prošlog juna primio zvaničnu prijavu od ministarstva finansija. Između ostalog, računari su korišćeni samo za obradu teksta, bez ikakve veze sa internetom, što je doprinelo tome da informacije ne cure godinu dana.

Francuska tužiteljka, u intervjuu za francusku medijsku grupu „Evropa 1”, opisala je rad svog odseka kao bitku Davida protiv Golijata. Francuski tužioci sumnjaju da je „Gugl” počinio veliku finansijsku prevaru i organizovano pranje novca.

U ranoj jutarnjoj raciji, prošle sedmice, upali su u parisko predstavništvo američkog giganta i zadražali se ceo dan odnevši materijala koji je po rečima tužiteljke obiman kao „Panamski papiri”.

„Gugl” je odgovorio da poštuje zakone Francuske i da u potpunosti sarađuje s vlastima.

Ovo je eskalacija dugogodišnje kampanje širom Evropske unije da se ubere veći porez od ogromnih prihoda „Gugla”. Francuska vlada im potražuje 1,6 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn trpeo je žestoke kritike opozicije zbog nagodbe sa „Guglom” da isplati samo 130 miliona funti zaostalih obaveza za period od 2010. do 2015. godine. Tako je ispalo da je ukupno platio 200 miliona funti za period u kojem je imao prihod na britanskom tržištu od 24 milijarde funti.

Ministar finansija vlade u senci Džon Makdonel pisao je prošle nedelje Ozbornu i tražio da se poreska uprava hitno poveže sa francuskim kolegama kako bi eventualno ponovo pokrenuli proces, preneo je „Gardijan”.

Francuska tužiteljka najavila je da će biti potrebno više meseci da se pregleda nekoliko terabajta podataka. Dodala je i kako „Gugl” jedva da plaća porez u Francuskoj zbog toga što tamošnje predstavništvo „služi kao paravan” jer samo sklapa ugovore sa oglašivačima, a prihod se knjiži preko Irske.

„Gugl” je objasnio da baš zbog poreza i nema ono što se u Francuskoj zove „stalno predstavništvo”. Na osnovu toga je prijavio samo 216 miliona evra prihoda za 2014. godinu i platio pet miliona poreza, iako je od francuskih oglašivača uzeo 1,7 milijardi evra.

Na isti način su desetkovani poreski prihodi u Velikoj Britaniji, Italiji i na drugim velikim evropskim tržištima. Prihodi se iz Irske prebacuju na račun „Gugla” u Holandiji. Knjigovodstvenim tehnikom poznatom kao „dupli irsko-holandski sendvič”, holandska kompanija onda prebacuje novac irskoj podružnici registrovanoj na Bermudama („Gugl Irska holding”).

Na ovaj način je samo u 2014. prebačeno 10,7 milijardi evra na Bermude, gde se ofšor kompanijama ne naplaćuje porez na prihod.

Francuski poreznici vode 358 sličnih slučajeva, uključujući veliku poresku istragu o „Mekdonaldsu”. Međutim, požalili su se da strane vlade nisu uvek od pomoći. Na primer, nisu naišli na očekivanu saradnju Rusije, Katara, Mauricijusa i Švajcarske.

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike