U trendu

Noćna mora: sekretarica

Dosta vam je svega: ludačkog tempa života, stalne jurnjave nekuda, stresa na poslu, žurbe da se sve završi na vreme (a onda se već počinje sa novim poslom)… Želite mir, makar i sa manjom platom. Voleli biste neki normalan posao, bez previše stresa, može i pomalo dosadan – odradite ga i završite s tim; imate ostatak dana za sebe, porodicu i prijatelje. Čemu služi visoka zarada ako ste toliko pretrpane poslom i toliko umorne da nemate ni vremena ni snage da tu zaradu potrošite? Zato, baš bi vam prijao neki miran posao – recimo, nešto kao sekretarica.

Ukoliko želite posao bez mnogo stresa, biti sekretarica možda baš i nije najbolji izbor. Ipak, one samo sede, kafenišu, lakiraju nokte i povremeno se javljaju na telefon! Ne baš – to je samo česta predstava sekretarice. U stvarnosti, od njih se često očekuje sve i svašta, a neretko su toliko zatrpane obavezama da glavu ne stignu da dignu od posla. Želite primere?

Jedna od najblažih varijanata je da se od sekretarice očekuje da kuva kafe i čajeve za šefa i sve stranke koje dođu, naročito u malim privatnim firmama, gde šef ne želi da plaća još i kafe kuvaricu. Naravno, posle treba i oprati posuđe (uz sve ostale obaveze). Nije baš mali broj šefova koji očekuju od svojih sekretarica da im „na brzinu“ opeglaju košulje, obrišu naočare (a i prašinu sa stola), organizuju venčanja ili putovanja, kupe donji veš ili poklone za ženu ili ljubavnicu. Lista se tu ne zaustavlja…

Nemali broj šefova je sklon tome da pokuša da od sekretarice napravi svog ličnog potrčka. To, naravno, nije u redu – biti sekretarica ne znači da šef ima prava da vas meša u svoju privatnost. Problem je kako se suprotstaviti tome, pošto je sekretarica tu ipak podređeni, od koga se očekuje da sluša šefa.

Vi ste sekretarica i imate taj problem? Potrebno je mnogo taktičnosti da bi se to rešilo. Može se prvo pokušati sa signaliziranjem šefu da preteruje – recimo, da mu stavite do znanja da, ako uradite ono što je povezano s njegovim privatnim životom, nećete imati vremena da obavite ono što se odnosi na firmu. Ako to ne pomogne, treba skupiti hrabrost (što nije lako, jer ste navikli da slušate šefa i radite ono što vam se kaže) i reći šefu da ste vi samo sekretarica i da želite da se prema vama tako i ophodi. Jeste vam on šef, ali to ne znači da ste dužni da trpite svaki njegov hir! Bojite se otkaza ako to uradite? Nije jako verovatno da će do toga doći – ako vam šef poverava da obavljate njegove privatne stvari, neće vas baš lako otpustiti.

Kad je reč o onima koji razmišljaju o poslu sekretarice kao mirnom i bez stresa, da li ste još uvek sigurni da želite time da se bavite?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.