U trendu

Friluftsliv- nešto novo što će vam izlečiti dušu tokom zime

Zima je na pragu, a ona sa sobom nosi brojna depresivna stanja. dan je kraći, manje se družimo, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. O mentalnom zdravlju treba voditi računa, ali i otvoreno razgovarati, što nam je prethodna godina pokazala, a u čemu nam može pomoći novi skandinavski princip.

To, naravno, neće rešiti sve vaše probleme, ali može da bude vrlo značajno i za fizičko i za mentalno zdravlje. Skandinavski princip se zove friluftsliv, što u prevodu znači „život na otvorenom“ i podrazumeva redovni odlazak u prirodu u šetnju, bez obzira na vremenske uslove.

Ovaj princip je naročito popularan u Skandinaviji, odakle i dolazi, ali se može primeniti i u drugim oblastima.

Svi znamo da nam je zimi motivacija na manjem nivou nego inače, još sada kada većina ljudi radi od kuće i nema kontakte sa drugim osobama, teško je naterati sebe da izlazimo iz kuće ako ne moramo. A baš taj izlazak, odnosno šetnja, može pomoći da se smanje stres i anksioznost, jer povezivanje sa prirodom dokazano ima pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje.

U Švedskoj postoji izreka „Ne postoji loše vreme, samo loša odeća“, što znači da se samo treba adekvatno obući i šetnja će biti prijatno iskustvo čak i na nešto nižim temperaturama. Ono što nam najviše prija, pored po mogućstvu svežeg vazduha, je otvorenost nasuprot izolaciji u kućama i stanovima i, uz mere opreza, čak možete prošetati i sa nekim koga inače niste videli skoro.

Sve to vrlo je važno u trenutku kada je lakše isključiti se i napraviti „jazbinu“ od svog doma, a samo treba načiniti prvi korak i videti koliko to prija.

Skandinavci čak imaju običaj da se jave i nepoznatim osobama koje sretnu u šetnji u znak poštovanja i pozdrava, jer to svima ulepša dan i na još jedan način pokaže da su svi u istoj situaciji i povezani makar na neki način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar